Menu
Börja vandra / Friluftsliv / Mitt friluftsliv

Rädslor och mod i friluftslivet

Att våga, och att vara modig, betyder inte att du inte är rädd. Det handlar om att agera trots att något känns otäckt. Det tar tid att bygga upp självförtroendet i friluftslivet och det är okej.

De flesta känner rädsla eller oro i någon utsträckning i extrema situationer. Vad som är en påfrestande situation skiljer sig åt mellan individer men vi måste alla hitta metoder för att förhålla oss till situationen och hantera våra reaktioner. Oro och rädsla är naturligt och är kroppens egen funktion för att se till att vi undviker (och kan ta oss ur) situationer som skulle kunna vara livsfarliga.

Vad som är en påfrestande och utmanande situation är som sagt individuellt. Det som är lätt för dig är svårt för någon annan. Att tälta själv skrämmer inte mig men att springa på fjället i grupp och hamna sist och vara sämst, det är jag rädd för. Liksom för att cykla nedför berg. Det är skitläskigt ju. 

Men, jag försöker utmana mig själv för att utvecklas. Under sommaren sprang jag långt med Tova-Liza och Max på fjället. Det var hur kul som helst, visade det sig, efter att jag trotsade rädslan och tackade ja. Ovisshet skrämmer ofta mest. När vi inte vet hur en situation ska utveckla sig eller när vi inte kan förutse vad som kan hända.

Däremot går det att förbereda sig och att genom mental träning vänja hjärnan vid att hantera oväntade, svåra och läskiga situationer.

Ledkryss i Funäsfjällen

Jag tror det är viktigt att (försöka att) inte jämföra sig med andra. Dessutom tror jag att uppvisningskulturen i sociala medier gör att vi lätt tror att alla andra genomför extrema äventyr stup i kvarten. Och att andra aldrig är oroliga eller rädda. Det stämmer inte!


Vad har du vågat i sommar? 

P.S. I min bok ”Fjällvandring – En redig guide för dig som vill vandra förberedd” berättar jag mer om rädslor, mod och hur man kan hantera skrämmande situationer.

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.