Menu
Friluftsliv / Mitt friluftsliv

När liftarna sover – Vintertältning i Tänndalen

Innehåller annonslänkar

Äventyr runt knuten, det är vardag för oss i Funäsfjällen. Häromkvällen bestämde jag mig för att njuta av en ensam natt på kalfjället innan hela Max familj anlände. Sagt och gjort, eftersom jag har liftkort så bestämde jag mig för att göra det hela väldigt enkelt. Åtminstone uppför.

På mina nyinköpta turskidor och pjäxor kändes det lite vingligare än vanligt i liften men det gick fint. Jag drog pulkan bakom mig också. Jag tog alltså ankarliften upp till värmestugan och gick därifrån på tur ut på fjället. Det är ju skönt att slippa skida uppför när man kan ta liften, dessutom råder det viss snöbrist på fjället/utanför pisterna än så länge.

Turskidåkning i Tänndalen

Sagt och gjort, något som för mig är ett väldigt bokstavligt uttryck. Mot äventyret! Eller åtminstone mot Svansjön. Som vanligt fascineras jag över att uppleva samma miljöer i olika årstider. Det var ju runt Svansjön jag vandrade under vecka 44 exempelvis och vi hamnar ofta där för fikapauser oavsett när på året vi är ute och frilufsar. Svansjökläppen, ”berget” intill, är dessutom väldigt vacker (och en topptursdestination för dem som gillar sånt).

Åka ankarlift med turpulka i Tänndalen

Riset som stack upp mer eller mindre överallt ur snön gjorde pulkadragandet rejält tungt bitvis trots att sträckan var kort. Jag sicksackade mig fram där det var så mycket snö som möjligt. Egentligen var det inte en fantastisk skidupplevelse jag letade efter. Det visste jag att det inte skulle bli, behövs mer snö för det, utan bara att hitta lugnet i naturen. Och att kunna göra det direkt bortom ett skidområde, det är anledningen till varför jag älskar Tänndalen så mycket. Det är liksom inte ”bara” ett skidområde så som Sälen utan det är mer än de alpina backarna.

Vintertälta i Hamra, Tänndalen

Bortanför liften såg jag inte en människa och inte heller dök det upp någon förrän jag var tillbaka dagen efter. Jag vet att jag tjatar men att få så mycket vildmarkskänsla så nära ”civilisationen” det är grymt. Och det var ett säkert val för något jag annars tjatar massor om är ju att testa sin utrustning på korta turer innan det bär av på längre expeditioner och detta blev ett perfekt testtillfälle för de nya skidorna och pjäxorna.

Vintertälta i Härjedalen i Hilleberg Nammatj

I någorlunda lä hittade jag en slät och snötäckt yta. Tövädret hade gjort sitt några dagar innan för att skapa en hård skorpa av snö så jag lät bli att gräva ned tältet eller gräva ur nått vidare ur absiden. Att skotta upp snö på tältduken fick duga och trots att det friskade i rejält i byarna stod tältet hur stadigt som helst under natten. Jag har sagt det förut men jag gillar verkligen mitt Hilleberg Nammatj som jag köpte för över 13 år sen.

Första test av vattentätt sovsäcksöverdrag

Något annat nyinköpt som jag passade på att tälta var mitt sovsäcksöverdrag/bivvy bag från Carinthia. Det är vattenskyddat och min tanke är att använda sovsäcksöverdraget istället för en arctic bedding/pulk bedding som inte är vattentät alls men som såklart funkar ovanpå pulkan när det är många minusgrader.

Sovsäcksöverdrag som arctic bedding på pulka från Jemtlander
Grönt sovsäcksöverdrag/bivvy bag från Carinthia.

Däremot går bivybagen även går att använda som bivack/puppa, det vill säga, det går att sova i bara den utan tält. På så vis kommer jag ha en ”nödbädd” färdigställd ovanpå pulkan över tiden vilken kommer vara smidigt om jag överraskas av hårt väder eller om jag vill sova under bar himmel någon natt.

Nu sov jag ju i tält men jag lät överdraget sitta på och jag upplevde att värmen från min vattenflaska med hett vatten i en drybag (alltså mitt hemmagjorda element), värmde mig och sovsäcken betydligt längre när överdraget var på. Nackdelen är att det blir svårare för en magsovare som mig att få ut utandningsluften från sovsäcken (bästa sovsäcken för övrigt!). Jag tror lösningen är att ha dragkedjan längre neddragen på överdraget när jag sover i tält. Att spänna fast allt på pulkan var galet smidigt. Dock är det ett (litet) ”lufthål” ovanför dragkedjan så jag måste vara noga med att spänna ihop kardborren så att det inte kommer in snö när den ligger på pulkan. Är hur som helst mycket nöjd med inköpet och ser fram emot att använda det framöver.

Enkel matlagning på stormkök

När jag slagit upp tältet och bäddat iordning stekte jag pannkakor på stormköket. Jag använde färdig pannkaksmix vilket var himla smidigt. Eftersom det var en kort tur hade jag även med mig två ägg som jag blandade i smeten för att få i mig lite mer protein. Pannkakorna såg ut som skit men det var himla gott! Det bästa jag gjorde denna utfärd i mat- och dryckesväg var ändå att ta med mig min trotjänar-termosmugg. Jag kokade massor av glögg och fyllde termosmuggen. Sedan kunde jag dricka varmt utan bekymmer till skillnad mot att dricka ur en kåsa vari drycken svalnar direkt.

Jag blev också väldigt glad över att jag tagit med mig stativet och kunde fota några fina bilder på tältet. För första gången har jag köpt en tältlykta istället för att bara hänga upp ficklampan i tälttaket och det fick tältet att se väldigt mysigt ut utifrån. Det är lite farligt med att dra pulka på tur, det är så mycket lättare att packa med ”extra grejer” än när jag bär allt på ryggen.

Dagen efter skidade jag tillbaka till Tänndalen och tog en kaffe på White on the hill innan jag gav mig i kast med att åka ned för skidbacken. Eftersom jag inte är tillräckligt stadig på skidorna med pulka (i en brant, röd skidbacke…) tog jag av mig dem och gick ned med pulkan. När det var som brantast satte jag mig helt sonika ned på baken och kanade ned. Funkade prima. Och Malin och Jonas som dök upp när jag drack kaffe fick sig ett gott skratt…

Vill du veta mer om vintertältning? Läs gärna mina blogginlägg om att tälta på vintern

Tälta på vintern – 15 tips till dig som vill vintertälta

Vantar för turskidåkning: välj rätt skalvantar och handskar

Bästa sovsäcken för höst och vinter

Att tänka på när du vandrar i kallare temperaturer

2 Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.