Menu
Prepping, krisberedskap & överlevnad / Utrustning för friluftsliv

Överlevnadsask: köp eller skapa ett överlevnadskit för vardagsbruk

Höj din beredskap på enklast möjliga sätt. Skaffa en överlevnadsask. Med en sådan i bilen, båten och/eller ryggsäcken har du på ett snabbt och smidigt sätt ökat dina förutsättningar för att klara dig i krislägen. Och då syftar jag även på vardagslivets minikriser. Men vad ska det finnas i en överlevnadsask?

Att sätta ihop ett överlevnadskit

Ett överlevnadskit är det minsta möjliga du behöver för att hantera en plötslig krissituation. Kitet ska vara så litet att du alltid tar det med dig. Det är inte menat som en fullständig lösning eller en ersättare till din stora krislåda hemma utan det är ett minikit du kan ta med dig i ryggsäcken på utfärd, ha i bilen eller liknande.

Innehållet kan variera beroende på personliga preferenser och behov, var du befinner dig geografisk plats och vilka överlevnadssituationer du tror du kan hamna.

Vatten och vattenrening

Vatten är avgörande för överlevnad och därför kan även det lilla kitet innehålla ett litet och lätt vattenreningsfilter. Jag har detta från Sawyer (annonslänk) som är supersmidigt att använda och nästan inte väger någonting.

Mat eller snacks

Återigen, detta kit är för att snabbt kunna lösa en akut situation – inte för att du ska överleva en vecka MEN gissa hur ofta vardagskrisen handlar om att du eller någon annan får låg blodsocker och därmed blir arg eller sur? Det är nog den vanligaste ”krisen” så komplettera dit överlevnadskit med en proteinbar. Jag köper när det är rea på Barbells hos Matsmart.

I din krislåda har du såklart mer mat och det har jag bland annat tipsat om i det här blogginlägget men även då handlar jag gärna på Matsmart eftersom just burkmat är så billigt där.

Första hjälpen

Ett välutrustat första hjälpen-kit är viktigt för att kunna hantera skador och sjukdomar. Egentligen ser jag sjukvårdskitet som ett ”extra”/eget kit men ur perspektivet överlevnadsask prioriterar jag några tamponger och smärtstillande tabletter, för gissa vilken vardagskris som är vanligast?

Dock har jag också ett första förband och det har hänt två gånger att jag fått sätta förband på rejäla blödningar. En gång var det en farbror som ramlade och slog huvudet i trottoarkanten. Gissa om jag var nöjd över att ha ett första förband i handväskan? Jag har köpt detta lilla, billiga kit som jag sen fyller på efter hand.

Ett par plåster är också bra för förutom mens är det småsår jag upplever som vanligast att behöva ta hand om så att säga.

Överlevnadskit

Göra upp eld

Att kunna tända en eld är avgörande för att hålla sig varm, koka vatten och laga mat. Ha med tändstickor, tändstål eller en tändare i ditt överlevnadskit. Du kan också överväga att ha med något lättantändligt som tändtabletter eller tändved. Jag tycker Light My Fire gör bäst tändstål.

Verktyg och kommunikation

Det är inte alltid verktyg funkar i ett överlevnadskit. Om du ska ha det i handväskan på stan kan du såklart inte ha en kniv med dig exempelvis men i skogen är det bra med såväl kniv som trådsåg och ett multiverktyg.

En grundläggande uppsättning verktyg kan vara till stor hjälp i överlevnadssituationer. Exempel på verktyg att inkludera är en multipurpose-kniv, en fällbar såg, en ficklampa, en kompass och ett multifunktionsverktyg.

En kompass är dock bra att ha och såklart kunskap om hur man använder den. Vill du bli tryggare med karta och kompass så kan du gå en av mina kurser.

Mobiltelefonen räknar jag med att du har med dig liksom ID-handling.

Hur länge klarar jag mig på det här egentligen?

Inte speciellt länge. Det jag vill få fram är att du med en liten, liten ansträngning kan skapa förutsättningar för att hantera uppkomna situationer. När den initiala situationen är under kontroll då tar du nästa steg. Förmodligen innebär nästa steg att ta sig hem och ta del av nyheter från trovärdiga källor. Därefter får du ta beslut om hur du ska agera.

Mest sannolikt är ju att du är på stan och en kompis råkar skära upp handen på något vasst. Eftersom du har ditt överlevnadskit med dig kan du lägga ett förband. Eller så är du och sambon iväg för att kolla på möbler eller liknande och plötsligt dippar humöret och bråket är på gång. Då drar du fram varsin proteinbar. Kanske är du på stranden och inser att fasen, mens. Men du har ditt överlevnadskit och kan därmed lösa problemet. Eller så är du med några polare i en park och ska precis tända grillen men ingen har tändstickor förutom du, som har ett tändstål i handväskan.

Jag vill att du ska vara lite mer vardagsberedd helt enkelt. Deal?

1 Comment

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.