Menu
Prepping, krisberedskap & överlevnad

Inköpslista för krislåda till hemmet

Innehåller annonslänkar

Förhoppningsvis har du läst min nybörjarguide för krisberedskap och prepping. Du har fyllt på med kunskap och vill nu uppdatera krislådan där hemma. Här kommer en lista på grejer som jag gillar att ha hemma.

Utrustning för krishantering (och friluftsliv)

Krislåda: du kan såklart ha alltid i en plastpåse eller ett skåp men genom att packa krislådan i just en låda har du allt samlat och det blir lätt att lasta det hela i bilen om du snabbt behöver ge dig av. Jag föredrar lådor av olika storlek där jag kan ha mindre utrustning och spritbränsle/lysfotogen i en låda och mat/torrvaror i en annan, större låda.

Vevradio: för att kunna lyssna på P4 och få viktig information i händelse av kris och krig, särskilt användbar om det är strömavbrott eller internet ligger nere.

Stormlykta: för mysig belysning om strömmen går. Glöm inte lysfotogen och extra veke. Jag ser också till att alltid ha värmeljus hemma, de kommer även bidra till att skapa värme inomhus. Oljeljus med lång brinntid är ett annat alternativ liksom blockljus.

Spritkök Trangia 25-2 UL: för matlagning men jag använder det också i friluftslivet. Spritbränsle är bra att ha extra av hemma.

Kniv med tändstål: Morakniv har en väldigt bra kniv med inbyggt tändstål. Jag har både en sådan fast äldre modell och en Morakniv Garberg. En billigare lösning är en Morakniv 2000 och ett separat tändstål.

Tända eld: jag vill ha flera alternativ så jag väljer stormtändstickor, ett tändstål och en tändare.

Vattendunkar: för att lagra vatten i eller för att hämta vatten. Dunkar ingår självklart i krisberedskapen. Gärna både 5-litersdunkar och större 10-litersdunkar. Med en avtappningskran blir det smidigare att hälla upp vatten utan spill eller att smuts kommer ner i dunken. Har du ett förråd eller liknande kan en 25-litersdunk är ett alternativ som komplement till de mindre.

Rena vatten: jag har köpt ett vattenreningsfilter och har även vattenreningstabletter i min krislåda.

Toapapper: nej, du behöver inte panikhamstra men för alla med ett förråd (som jag) är det nice att ha en bal toapapper istället för att släpa hem från butiken vecka in och vecka ut.

Mat till hunden: i händelse av kris kanske inte foderleveranser kan ske som vanligt och det dyra märke du vanligen väljer kanske inte finns att tillgå. Svenskproducerat foder så som Doggy kan bli det enda alternativet och i krisberedskapen ingår även att säkra mat till vovven.

Morakniv Garberg på fjällvandring
Morakniv Garberg

Hålla värmen

Täcken, jackor och kläder du redan har kommer förstås spela en viktig roll men du kan använda den här tipslistan för att se om du kan komplettera. Jag försöker skaffa sådant jag även har nytta av i vardagen eller i friluftslivet.

Ullpläd: mysigt i soffan vare sig det är kris eller inte. Jag köpte nyligen två sånna här filtar och de fick pryda soffan när huset plåtades inför försäljning. Denna ekologiska variant är också fantastisk. Hade jag haft barn hade ungen tveklöst haft en sån här ekologisk ullfilt med rävar på.

Sovsäck: är du en frilufsare har du säkert redan en sovsäck. Som jag tidigare bloggat om så har jag köpt den här prisvärda modellen som jag använder när jag vintertältar och jag är supernöjd. Denna Carinthia modell är next level då den även går att använda som kappa. Mycket smidigt i krislägen.

Mat för kriser och olyckor

Samhället räknar med att varje hushåll ska kunna klara sig själva en vecka i händelse av kris. Självklart är det både roligare och godare att ha riktig mat och den första perioden kan de flesta med tillgång till en frys och ett kylskåp i princip äta som vanligt så länge det är påfyllt. Här kommer några tips på livsmedel och produkter som kan komma till nytta om det verkligen skorpar till sig eller om du behöver fly ditt hem och inte kan ta med den frysta viltfärsen du har i frysen.

Proteinpulver: som komplement och för användning i nödfall kan en påse proteinpulver komma till nytta. Det är enkelt att blanda pulvret med havregryn och göra en gröt.

Nödkex: NRG-5 Nödmat håller minst intill 2042. Det är torra, söta och rätt goda kex. Drick mycket vatten till. Inte den mest spännande maten kanske men din beredskap är god om du har dessa hemma.

Burkmat: Färdiga rätter med över 10 års hållbarhet. Ett par burkar som komplement till nödkexen kanske?

Frystorkade rätter: jag har alltid frystorkade rätter hemma. Sedan äter jag av förrådet på vandringar och skidturer och fyller därefter på igen.

Frystorkad mat i tält

Lista på livsmedel som håller bra i rumstemperatur

Jag brukar fylla på förråden när Matsmart har kampanjer eller erbjudanden. Då blir det dessutom billigt att bunkra. Havremjölk, nötter och pasta är exempel på sånt jag köper på Matsmart. Även mat inför vandringar beställer jag därifrån. Tänk på att det är ganska lång leveranstid.

 • Havremjölk
 • Ris
 • Pasta
 • Bulgur/matvete/matkorn
 • Pulvermos
 • Mjöl
 • Bönor/linser
 • Havregryn (och lingonsylt)
 • Konserver (så som krossade tomater och kokosmjölk)
 • Mörk choklad/karameller
 • Matolja
 • Kaffe
 • Te
 • Socker
 • Salt
 • Peppar och andra kryddor så som vitlök, kanel och ingefära
 • Koncentrerad saft
 • Kokosolja
 • Kex och godis
 • Soja

I frysen har jag viltkött och nötkött som är magert och därmed har längre hållbarhet.

1 Comment

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.