Menu

Innehåller annonslänkar till min favoritryggsäck

Verkar det tungt att fjällvandra? Det behöver det inte vara. Så här kan du göra för att packa mindre, smartare och i en ryggsäck med rätt inställningar. Jag tipsar om min bästa ryggsäck för fjällvandring.

En vettig ryggsäck är en investering som gör vandringen bekvämare. Rätt ryggsäck sitter skönt på just dig, den avlastar bra och är någorlunda enkel att packa och att hålla ordning i. Förmodligen har den inställningar du kan justera för att få optimal passform till din kropp. Helst väger inte själva ryggsäcken så mycket heller.

Hur stor ryggsäck på fjällvandring?

Hur stor ryggsäck som behövs beror på hur lång vandring du tänkt ge dig ut på och vilken utrustning du vill kunna bära med dig. Storleken på ryggsäcken och tyngden på packningen behöver också anpassas utifrån din kroppsstorlek och träningsnivå. Överbelastning är aldrig bra. Jag tycker 50-60 liter räcker utmärkt för längre vandringar. Det går att ha mindre men jag tycker också det är skönt att kunna packa ned min utrustning enkelt och jag har hellre lite extra plats.

Min bästa ryggsäck

Min favoritryggsäck är Jack Wolfskin Highland Trail 55 + 5 liter. Den finns även i damvariant, Women’s Highland Trail, som är kortare i ryggen men då jag är 180 cm lång passar herrvarianten med rygglängd inställd på M. Denna sommar vandrade jag 14 dagar med denna ryggsäck och i den får jag plats med allt, från tält och liggunderlag till kök, mat, sovsäck och så vidare. Jag gillar inte att ha massa grejer hängandes på utsidan av ryggsäcken. Dels riskerar jag att tappa utrustningen och dels fungerar inte avlastningen optimalt. En sån här anatomisk ryggsäck är gjord för att allt ska vara inuti. Sedan torkar jag såklart strumpor utanpå.

Ställa in ryggsäcken

Innan du ger dig ut på vandring ställer du in ryggsäcken för att passa just din kropp. Bärsystemet består av ett avbärarbälte som man fäster så att det vilar ovanpå höfterna, en bröstrem som spänns över bröstet, justerbara axelremmar och ryggsäckens ram.

När du provar ryggsäck i en butik, se till att du får testa med vikt lastad för att få en realistisk bild av passformen. Prova också olika märken, vissa kommer passa dig mycket bättre än andra. Har du möjlighet att låna en ryggsäck och gå med den en dag eller mer innan du själv gör ett inköp är det ännu bättre. Exempelvis tycker jag själv att märket Gregory är obekvämt som tusan. Det avbärarsystemet passar inte mig alls. Jag vet också att många per automatik köper Osprey men jag vill verkligen tipsa om att överväga en likadan ryggsäck som jag har istället.

I och med att höjden på ryggen Jack Wolfskin Highland Trail 55 + 5 liter är justerbar går det också att anpassa allt eftersom vandringen fortgår, exempelvis märkte jag först att höftbältet hamnade lite lågt för att fungera optimalt och då flyttade jag bara inställningen i ryggen ett hack och så blev det perfekt. Det är verkligen viktigt att orka prova och fixa med inställningarna tills justeringarna är helt anpassade till dig. Sedan är det ju lätt att ändra igen så om fler i familjen vill låna ryggsäcken, eller om tonårssonen ska få en ryggsäck som kommer funka även om han blir flera centimeter längre så är denna utmärkt. Bärsystemet i ryggsäcken är samma som till Jack Wolfskin Denali som jag, och Max, också använt och gillar på långvandring men det är den smidigare Highland Trail som tar första plats för mig.

Avbärarsystem på Jack Wolfskin ryggsäck

Avbärarbältet gör att du kan flytta belastning från axlarna till höfterna. Det finns ryggsäckar med avbärarbälten anpassade utifrån kvinnors, generellt sett, bredare höfter och på dessa ryggsäckar sitter ofta axelremmarna tätare ihop för att passa på smalare axlar. Avbärarbältet ska sitta på höftbenskammen, alltså den högsta delen av höften. Sitter det längre ned ger det ingen avlastning. Är du ovan vid att bära ryggsäck kan du överraskas över hur högt upp på midjan bältet faktiskt ska sitta. Det ska kännas att tyngden vilar på höfterna ovanifrån så att säga. Ett brett och styvt avbärarbälte är att föredra, gärna med ett spänne som är lätt att öppna även när du har handskar på dig. När bältet sitter rätt på höften ställer du in höjden på ryggsäcken.

Kontrollera att axelremmarna är tillräckligt breda, annars kommer de skära in i axlarna på ett obehagligt sätt när ryggsäcken är tungt lastad. Axelremmarna behöver ha lagom bredd, i förhållande till dina axlar, för att ryggsäcken ska sitta bra. Bröstremmen hjälper dig göra mindre justeringar av axelremmarna och bidrar till att få ryggsäcken att sitta stabilt mot kroppen.

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.