Menu
Åka skidor / Friluftsliv

Solskensturen i Funäsfjällen

Äntligen är vi i Tänndalen igen. Den här ledigheten har varit efterlängtad eftersom både Max och jag jobbat hårt och mycket på respektive arbetsplats. Känslan av att se Hamrafjället från bilen igår var minst sagt magisk och vi bor hos Max föräldrar ända till måndag. Vår egen lägenhet i Funäsdalen är uthyrd. Det börjar faktiskt bli en del bokat till vintern 2023 redan nu vilket är kul!

Eftersom vi kom upp igår kväll blev idag första dagen på fjället. Och vilken dag sedan. Strålande sol, blå himmel och gnistrande snö. Turen vi skidade består av dragna spår uppe på fjället och den kallas solskensturen. Magi!

Skidspår på högfjället mellan Tänndalen och Bruksvallarna

Solskensturen sträcker sig mellan Bruksvallarna och Tänndalen men vi brukar köra en variant på den där vi istället börjar i Fjällnäs och skidar mot Skenörsfjällen och sedan vidare till Svalåtjärn. Slutligen viker vi av söderut på den västra sidan av Skarvarna och passerar Andersborg Våffelstuga.

Så här ser rutten ut. Det krävs att en får skjuts till starten men det går såklart också att skida från Tänndalen på spåren nere i dalen bort till Fjällnäs. Eller att åka skidbuss.

Högfjällsspåren prepareras från v. 7 om det är tillräckligt mycket snö. Att skida här uppe ger en fantastisk friluftsupplevelse. Det är som att gå med turskidor fast mycket lättare eftersom det är toppenfina längdskidspår man åker i. Funäsfjällen alltså!

Med ansiktet insmort med solkräm skidade vi således upp från Strandgården i Fjällnäs. Den första backen är seg och någon kilometer lång men sedan är det björkskog, kalfjäll och milsvid utsikt resten av färden. Kuperat är det men det är verkligen en rolig skidfärd. Och röda ledkryss mot snön, det tröttnar jag aldrig på. Genom att starta i Fjällnäs på förmiddagen blir vår sträcka en äkta solskenstur eftersom man har solen i ansiktet hela färden.

Vi stannade till på väg mot Svalåtjärn och kokade kaffe och åt hembakta kärleksmums (tack Jessica!). Det är verkligen något helt annat att uppleva fjällen på vårvintern. När jag skidade en del av samma sträcka under mitt tältäventyr i januari var det betydligt mer kamp och kyla. Nu var det bara hopp och lek.

Vid Svalåtjärn vek vi sedan av ned mot Andersborg Våffelstuga. Där nere var det full ruljangs och fullt på borden utanför. En våffla var egentligen planen men det sparar vi till en annan dag. De sista två kilometrarna till stugan gick undan och vips så var cirka 16 kilometer avverkade.

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.