Menu
Friluftsliv / Kläder och utrustning

Packlista vinter flera dagar med tält

För en flerdagarsstur på vintern med tält, pulka och turskidor är det en hel del utrustning som ska packas. Vill du veta på total detaljnivå vad jag packar, då kan du ladda ned min packlista här.

Packlista vinter

Nedanför länkar jag till de de varumärken jag använder. I den nedladdningsbara PDF:en står inga specifika märken och filen är lätt att läsa på mobilen medan du packar.

Allt nedanför packade jag för en tur på 3-4 nätter i januari i Funäsfjällen. Jag har säkert missat att skriva med någon liten grej, skriv gärna frågor i kommentarerna så kan jag komplettera eller förklara mer om hur jag tänker. Allt är inte med på bilderna heller men förhoppningsvis är texten ändå tillräckligt för att vara till nytta när du ska packa inför ett äventyr. Inom parentes finns länk till exakt den produkten/märket jag köpt, se det som tips men självklart fungerar andra grejer också bra).

Stormkök, mat och och dryck

Stormkök (Trangia UL-25 med spritbrännare och gasbrännare)

Påse till stormköket (Trangia Cover F-25)

Återanvändningsbar skräppåse (10 liters drybag)

Primus Vintergas (En behållare om 450 gr, finns mindre också)

Spritbränsle (1 liter till stormköket)

Bränsleflaska (Trangia)

Tändstickor (vanliga och stormtändstickor)

Tändare (har en som liknar denna)

Tändstål (som extra säkerhet)

Vikkåsa (stor att äta ur samt mindre att dricka ur)

Spork (Light My Fire)

Termosmugg (Stanley)

Termos (Stanley)

Nalgene-flaska (tålig flaska som är lätt att fylla)

Helikon-tex-flaska (använder den i sovsäcken på natten fylld med hett vatten)

Frystorkad mat (Ola Skinnarmos Pasta Carbonara är godast)

Pasta Carbonara på burk (bara för att det är gott)

Nudelsoppa

Tortellini

Proteinbars

Varma koppen

Olika sorters pulverkaffe

Snacks (godis, kakor, jordnötssmör etc)

Kort om hur jag tänker kring stormkök, mat och dryck: Jag har med mig både sprit och gas – det är för att jag vill testa och jämföra samt att ha backup om något strular. Termosmugg är otroligt skönt, mycket lättare att dricka varmt regelbundet med den i midjebältet. Tycker alltid man ska ha flera tändmetoder med sig, packade på olika ställen i fickor/packning/pulka. Använder ett stort kök eftersom jag vill ha rejäla kärl att smälta snö i. Här finns min guide om stormkök för dig som vill veta mer. Har med mig godis och kakor också som jag glömde fota. Tejpar termosarna för att skydda mot köldskador och ge bättre grepp med vantar på.

Stormkök och mat för vintertältning
Stormkök, mat och snacks för vintertur.

Kläder

Underställströja och långkallingar av merinoull från Ullmax

Lite tjockare tröja av merinoull

Tjocktröja av ull (Woolpower)

Trosor av merinoull (Hellner och Urberg)

Sport-BH av merinoull (Hellner)

Tjocka och tunnare strumpor av merinoull (Urberg)

Tjock dunjacka med kompressionspåse (liknar denna från Haglöfs)

Foder/tjocka byxor att sätta under skalbyxorna

Gaiters (damasker, jag har Helikon-tex men skulle nog köpt dessa idag)

Snowboard-boots (har inga bivackskor)

Handskar (Lars Fälts Hestra guide)

Skalvantar (Hestra Heli Ski Mitt)

Tumvantar som Max farmor stickat åt mig

Balaclava av merinoull (Har en tunn Urberg men vill köpa denna från Woolpower)

Buff av merinoull (Urberg)

Två vanliga buffar

Drybags (vattentäta påsar att förvara kläder i, en 35 liters och en 50 liters).

Jag är inte galen som tar med mig snowboard-boots, jag har helt enkelt inte tagit mig råd att köpa bivackskor än så jag lånar Max avlagda boots. Att jag har stora drybags är för att det råkar vara dessa jag har.

Kläder packlista tälta på vintern

Tält och sovsäck etc.

4-säsongstält (Hilleberg Nammatj 3 GT)

Vintertältpinnar (MSR, ska komplettera med några Sydvang)

Reparationskit

Tältlykta

Sovsäck (Carinthia Defence 6)

Uppblåsbart liggunderlag (Liggunderlag för vinterbruk från Exped)

Vanligt liggunderlag (ett i bivackpåsen och ett som jag använder under dagen på raster)

Sovsäcksöverdrag (Carinthia, jag använder det som en arctic bedding/pulk bedding)

Vattentät förvaringspåse (liten drybag att lägga sovkläder i, denna har jag runt en varmvattenflaska på natten)

Liten ryggsäck att ha det jag ofta behöver i samt kamerautrustningen (Jack Wolfskin)

Övrig utrustning

Multitool

Karta

Kompass (Silva)

Hörlurar

Bok

Första hjälpen-kit

Skavsårstejp/fottejp (Leukoplast)

Reparationskit

Drybags att packa utrustning i (har flera stycken från Helikon-tex i olika storlekar)

Ficklampa

Powerbanks och sladdar

Hygienutrustning

Solglasögon

Kamera och mobiltelefon

Minneskort

GoPro

Stativ

Kemiska handvärmare som går att använda flera gånger (Lifesystems)

Engångsvärmare för händerna (för nödfall)

På bilden nedan ser du en orange ”påse” till höger och en ljusorange/stelnad påse. Den undre är en använd handvärmare. Den ovanför visar hur de ser ut innan den har aktiverats. För att kunna använda den igen behöver den kokas.

Kamera och stativ för friluftsliv och handvärmare

Skidor och pulka

Turskidor och stavar: Åsnes Amundsen BC Fram

Turpjäxor (Alpina)

Turpulka: Jemtlander

Stighudar (Åsnes)

Spade

Saknar: extra bindningar till skidorna, skulle ta med det om turen var längre.

Kläder på kroppen

När jag skidar iväg har jag på underkroppen mig ett par trosor och långkallingar av merinoull samt skalbyxor. På fötterna sitter strumpor av merinoull. Jag har också tejpat fötterna för att förebygga skavsår. Turskidpjäxorna är på också såklart. På överkroppen har jag en sport-BH och underställströja av merinoull samt en skaljacka. På huvudet en mössa och en buff. På händerna har jag Hestra-vantarna.

Turpulka från Jemtlander

Fler blogginlägg om vintertältning

När liftarna sover – Vintertältning i Tänndalen

Välj rätt turskidor? Skidor för turer på fjället

Stormkök – Välja friluftskök, brännare och bränsle för vandring

2 Comments

Leave a Reply