Menu
Börja vandra / Friluftsliv / Vandring

Vandra med hund: Intervju med Hundtränar-Lilly

Vandring med hunden som sällskap är en fin upplevelse och den blir roligare och säkrare med rätt träning, utrustning och förberedelser. Därför har jag intervjuat hundtränaren Lilly om att vandra med sin hund.

Lilly är utbildad hundinstruktör och hunddagisföreståndare. Idag har hon hunden Gun som är en kooiker. Lilly driver även onlinekurser för dig som vill träna ihop med din hund hemma.

Vad är viktigast att tänka på om man ska vandra med sin hund?

Jag skulle vilja påstå att det absolut viktigaste är att du själv har den utrustning och de förutsättningar som krävs för att själv ha en trevlig vandring. En irriterad husse/matte vill ingen vandra med, så börja med dig själv! Har du koll på vart ni ska och vad ni ska göra är det mycket enklare för hunden att hänga med och också njuta av vandringen och naturen.

Praktiska tips för vandring med hund

  • Vatten: se till att ha med extra vatten till hunden eller ha koll på var det finns bäckar hunden kan dricka ur på er tur.
  • Pauser: är din hund van att pausa utomhus så är det betydligt lättare att vandra med den. Underlätta gärna genom att erbjuda något att vila på och kanske ett gött tuggben.
  • Täcke när det är kallt, att använda i pauser. Eller för hundar utan underull när det är riktigt kallt.

Ett litet första hjälpen-kit kan vara bra att ha om ni ska vandra långt bort från civilisationen. Har du en stor hund är det kanske extra viktigt, en liten kan du ju plocka upp och gå hem/till bilen med.

Hur tränar man inför vandring med hund? 

Jag har aldrig tränat på själva gång-biten av att vandra. Min hund har alltid bara fått hänga med när jag tagit både dagsturer men även övernattningar i tält. Är hunden van vid att gå långa promenader klarar den med största sannolikhet en lugn men lång vandring. En frisk och kry hund klarar lätt att vara ute en hel dag, rent motionsmässigt.

Men däremot är det några saker som ofta hör till vandring som kan vara bra att lägga lite tid på innan och som även jag övat på innan jag vandrat iväg:

Passivitet. Vad gör din hund om du pausar på promenaden nu? Lägger den sig och vilar? För om den inte gör det så KAN det bli jobbigt på en hel dags vandring sen. Återhämtning är viktigt, precis som för oss människor. Så träna gärna passivitet och att pausa innan, så slipper du gnäll och en överaktiverad hund. 

Långlinehantering. Ska du använda långlina på vandringen så är det bra att ha testat några gånger på promenaden innan. Det kan vara lite tricksigt, men är värt det när man fått kläm på det. Då kan hunden få lite mer frihet på vandringen!

Om din hund drar i kopplet på promenader hemma så kommer den med största sannolikhet att göra det även på promenaden. Öva i god tid innan om du inte vill ha det så – eller köp helt enkelt en ergonomisk sele till hunden och ett midjebälte till dig själv. Så slipper du krångla och får dessutom lite extra draghjälp på vandringen sen! Läs mer om koppelträning på Lillys blogg.

Tänk på att mellan 1 mars och 20 augusti råder lagen om extra tillsyn – då får du inte ha hunden lös såvida den inte har samma lydnad som om den vore kopplad. I de flesta naturreservat råder dessutom koppeltvång. 

Kan alla hundraser vandra?

Absolut! Det är snarare en fråga om ålder – riktigt små valpar och riktigt gamla hundar ska man vara försiktig med. Vissa hundar behöver hjälp när det är väldigt kallt, som de med mindre eller ingen underull. Men mer om det i nästa punkt! Alla raser kan vandra. Min mops gick 23 km på en dagsvandring, så länge hunden har en grundkondition- och styrka är det inga konstigheter. 

När det är vinter och kallt, vad är viktigt att veta när hunden ska med på aktiviter ute? 

Uppvärmning är en typiskt bra sak att göra för att minska skaderisken! Gå med hunden kopplad i 10-20 minuter där den får nosa och bli lite varm i kroppen. Samma gäller med nedvarvning. Extra viktigt när det är kallt, faktiskt. Jag använder ett täcke till min hund under uppvärmning och nedvarvning och även i pauserna under vandringen, för att undvika att hon stelnar till.
Det är inte alltid lätt att känna igen tecken på att hunden blivit kall, men oftast syns det genom att hunden börjar skaka. Den kan också börja röra sig långsamt och sluta flåsa. Då behöver den värme! Detta händer oftast just när den är stilla! Men hundar utan päls eller utan underull får man ha extra koll på och kanske alltid ha täcke på.

Tassarna är också extra utsatta, så smörj gärna in med fet tassalva innan ni går och lägger er, kvällen innan vandring. Se över trampdynorna i god tid innan vandringen eller vinteraktiviteten, så de är välmående. Annars behöver du börja smörjandet betydligt tidigare!

Flexie med täcke

Vi ska åka långt upp till fjällen, hur roar vi hunden längs vägen och ser till att den mår bra under resan?

Se till att den är ordentligt rastad och aktiverad innan ni ger er av. Är hunden van att åka bil brukar de bara sova. Stannar ni längs vägen så passa på att ta ut hunden och låta den röra på sig och erbjud färskt vatten. Minst var 6:e timme enligt Jordbruksverket men gärna oftare såklart.

Och när ni kommer fram, börja gärna med en promenad innan ni börjar packa ut ur bilen. Annars är det inte så mycket att oroa sig över, givet att hunden är van vid bil och bur. Här kan man läsa mer om vad som gäller för transport av hund.

Fjällvandring med hund

Tips! Läs gärna fler av Lillys tips om hundträning på hennes blogg!

Här kan du följa Lilly på Instagram.

Fjällvandra med hund

Vill du veta mer om fjällvandring med hund? Läs mina tips i mitt blogginlägg här.

2 Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.