Menu

Vill du tälta i Stockholms skärgård? Utmärkt. Det är en jättebra idé som går att genomföra på många av öarna i skärgården. Här kommer några saker du måste ha koll på om du ska tälta i skärgården. Scrolla ned för att hitta tips på öar att tälta på i Skärgården. Jag berättar om mina favoriter Huvudskär, Bullerö och Fjärdlång med flera.

Tänk på detta när du tältar i skärgården

Väldigt många öar är naturreservat. Det kan innebära att det är förbjudet att tälta eller att det bara är tillåtet att tälta på anvisade platser. Oavsett får du stanna i maximalt två nätter på samma plats. I nästa stycke ger jag tips om några öar som det går lätt att åka till och där det är fantastiskt att tälta.

Enligt Skärgårdsstiftelsen får du tälta eller förtöja båten högst två dygn vid samma strand. Stannar du längre måste du ha tillsynsmannens tillstånd (särskilda regler gäller på Grinda och Utö). Många hus inom reservaten är privata. Gå inte in på tomter eller till hus och bryggor.

På respektive ö, åtminstone de som förvaltas av Skärgårdsstiftelsen, finns en informationsskylt. Börja med att läsa den. Där finns information om de regler som gäller på just den ön. Sedan gäller såklart de vanliga regelerna om att inte störa och förstöra.

Tälta på Huvudskär

Tänk på att skärgårdsnaturen är ömtåligare än de flesta platser. Elda aldrig på stenhällar och var generellt rädd om växtligheten. Kontrollera alltid om det råder eldningsförbud. Lägg aldrig engångsgrillar eller kol i en soptunna. Ta med dig allt skräp hem alternativt lägg i anvisade soptunnor om sådana finns på ön där du är. Glas måste du oftast bära med hem så det kanske är smidigt med vin i en mer miljösnäll plastflaska än en glasflaska? Då minskar du dessutom risken att den ska gå sönder med glassplitter på klipporna som följd…

Gå inte nära fågelbon. Om du går på en klippa och det plötsligt börjar flyga runt vuxna fåglar och väsnas, då har du kommit för nära ett bo eller fågelungar som är ute och spatserar.

Spela inte hög musik eller väsnas. Du stör både andra människor och djurlivet.

Skärgården är inte en kuliss för din upplevelse, ta istället chansen att njuta av att vara en del av härligheten. Det gör du exempelvis genom att respektera reglerna jag berättat om här ovan.

Om du vill kunna tälta över sluttande klippor eller där marken är ojämn, då kan en hammock eller hängmatta vara en god idé.

Sova i hängmatta eller hammock i skärgården

Tälta i Stockholms skärgård – förslag på öar

Utö: Om du aldrig varit i skärgården förut eller om du vill ha lite mer bekvämligheter är det härligt att åka till Utö. Det är superenkelt att åka till Utö från Stockholm utan vare sig egen bil eller båt. På Utö finns en campingplats med toalett och dusch. Det finns även glamping till och med. I byn nära hamnen finns mataffär, bageri, restauranger och så vidare men promenerar du bara iväg en bit får du avskildhet och underbara vyer. När jag var liten gick vi alltid till Rävstavik, på andra sidan ön sett från Utö Hamn, för att bada.

Det finns även en långgrund sandstrand nordväst om hamnen. Det går att hyra både cykel och moped för att utforska mer av ön. Tänk på att respektera att delar av ön är militärt övningsfält. Läs på skyltar om du får gå där eller inte. Du kan också vandra till Gålö. Det finns helt enkelt massor att göra på Utö.

Tälta på Fjärdlång

Fjärdlång: Höga klippor, skog och fårhagar, badklippor med mera finns att njuta av på Fjärdlång. Här kan man tälta på klippor i högst två nätter eller mot en kostnad på den perfekta gräsmattan som anordnas för just tältning på södra Fjärdlång nära där färjan angör. Det går att hitta avskildhet på ön men det finns också viss service i form av dass och en kiosk. Läs mer om Fjärdlång här.

Nåttarö: Till Nåttarö är det också enkelt att åka. Om du åker från Nynäshamn, som jag gjorde sist, så kan du passa på att köpa världens godaste rökta räkor innan du åker över. På Nåttarö finns vackra sandstränder och det passar onekligen utmärkt för familjer att åka dit. Det går även att hyra stuga på Nåttarö. Du får tälta så länge du inte stannar längre än två nätter. Det finns också anvisade platser där man får vara längre. Läs mer om Nåttarö här.

Möjaskärgården: Till Ostholmen i Möjaskärgården åkte vi ofta med vår egen båt när jag var liten och av en händelse hamnade vi ofta där när det var ruggigt väder. Det gör inte så mycket för här finns en bastu du kan boka. Den håller också öppet för alla några timmar per dag. Hur som helst är de olika öarna i Möjaskärgården väl värda ett besök. Tältplats finns vid Munkhamna på norra Granholmen, 1 km från ångbåtsbryggan. Här kan du läsa mer om Möjaskärgården.

Huvudskär: Ytterskärgård, karga klippor, klart vatten. Huvudskär är tveklöst en av mina favoriter i Stockholms Skärgård. Här är det härligt att snorkla eller bara strosa runt på ön. Det är i huvudsak klippor så ett stabilt kupoltält rekommenderas. Dalarö Sjötransporter kör dit under sommarsäsongen. Läs mer om Huvudskär här.

Bullerö: En riktig pärla som älskades av Bruno Liljefors, hans jaktstuga/ateljé går fortfarande att besöka. Bullerö är en klippig och väldigt vacker ö. Tälta gratis på den fina gräsmattan direkt bortom stugorna vid bryggan. Tältar du får du också använda raststugan. Finns också vandrarhem och stuga att hyra. På Bullerö får du bara tälta på anvisad plats men det är så värt att åka dit. Det går fort att ta Bullerölinjen från Stavsnäs. Läs mer om Bullerö här.

Resa ut till Stockholms skärgård

Skärgårdsbåtar trafikerar många av bryggorna och det innebär att du inte måste ha egen båt för att ta dig ut. Till respektive ö jag rekommenderat ovan finns transport och information finns via respektive länk. Företag som kör båtar i Skärgården som du kan åka med är bland annat dessa:

Waxholmsbolaget bland annat till Utö och Fjärdlång

Båttaxi (kör även Bullerölinjen och Nämndölinjen)

Strömma/Cinderellabåtarna exempelvis till Grinda och Sandhamn

Blidösundsbolaget

Bullerö i Stockholms Skärgård

1 Comment

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.