Menu
Börja vandra / Vandring

Börja vandra: Fem tips till dig som drömmer om vandring

Vad behöver man tänka på om man vill börja vandra och fjällvandra? Jag delar fem tips som hjälper dig komma igång med att förverkliga drömmen om vandring.

Här kommer några ord till dig som vill komma igång med vandring. Oavsett om du ser fram emot utflykter runt knuten eller drömmer om fjällvandring längs Kungsleden, runt Jämtlandstriangeln eller att upptäcka härliga guldturer i Funäsfjällen och Tänndalen är det första steget att komma igång. 

Så hur gör man? Behöver man träna inför vandring? Hur snabbt “ska” eller kan man gå? Vilken utrustning behövs? Hur slipper jag skavsår

Min förhoppning är att vara din digitala guide på din väg ut i naturen. Här kommer därför fem tips till dig som vill börja vandra och fjällvandra.

Planera vandringen hemma

Läs på, fundera, skissa upp en rutt och tänk på att börja med kortare turer i mindre krävande miljöer än du tror du klarar av. Ska du vandra på vintern finns lite mer som är bra att tänka på.

Räkna med att det kommer gå långsamt att vandra

Särskilt innan du vant dig vid ryggsäckens vikt och kängorna du har på fötterna. En hastighet om 4-5 km/h är rimlig men i tuff terräng som i backar och skog utan stig så går det långsammare. På plan mark kanske något fortare. Att träna inför vandring är en bra idé.

Välj rätt utrustning, framförallt kängor

Vandring behöver inte vara en materialsport, du kommer långt på sådant du redan har hemma men ett par bra skor eller kängor är värt att investera i. Mycket går att hitta begagnat på Facebook eller Blocket. Att hyra är också en smart idé. När du väl vet att vandring är för dig och du kommit fram till vilka behov du har, då kanske det är värt att investera i nya prylar

Wilda_Nilsson_ursvik_vandring_schäfer

Testa all utrustning hemma

Sätt upp tältet i trädgården och sov en natt, gå ut på promenad i ösregn med din nya (eller begagnade!) jacka, fyll ryggsäcken och gå runt kvarteret för att få en uppfattning om hur mycket du behöver bära. Kanske är en stugvandring utan tält en bättre idé för första turen? Framförallt: gå in dina kängor! Fler tips för att slippa skavsår finns här.

Öva på matlagning på friluftskök

Gillar du matlagning kan det vara en magisk upplevelse att laga god mat över en liten låga på ett stormkök. För andra är frystorkad mat smidigt, då räcker det med att koka upp varmt vatten eller att ta med sig det i en termos. Eller en kombination. Testa båda varianterna på flera dagsturer innan fjällvandringen. Gärna i olika väder.

Koka kaffe på Petromax Hobo Stove bushbox

Kliv ut, njut och skriv gärna en kommentar om du har några frågor om vandring!

Läs min bok om fjällvandring

Vill du bli helt redo inför fjällvandringen? Läs gärna min bok om fjällvandring. Mer information om den hittar du här.

6 Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.