Menu
Mitt friluftsliv / Vandringsleder och destinationer

Fjällvandring dag 5: Gárddečohkka till Ribakloukta

Innehåller annonslänkar

Natten blev rejält blåsig och regnet vräkte ned. När det blåste som mest trycktes tältduken ned i ansiktet på oss där vi låg på våra liggunderlag men tältet klarade utmaningen. Jag hade som vanligt lagt stenar som extra förankring på tältspiken. Vi somnade om efter att vi försäkrat oss om att tältet inte skulle ge sig iväg.

När morgonen grydde regnade det fortfarande så vi packade ihop och kokade gröt så snabbt vi kunde. Lagom tills att vi börjat vandra igen höll regnet upp och snart började molnen skingras. Vi följde sommarleden den mot sjön Alisjávri med planen att skippa Alesjaurestugorna och istället vika norrut direkt och följa Kungsleden mot Abiskojaurestugorna. Tanken var att vandra så länge det känns härligt och sen hitta en tältplats.

Utsikt mot Alivjavri

Fördelen med att gå med tält är friheten att välja sträckor. Det finns ingen press på att gå mellan två stugor utan vi kan ta omvägar eller stanna om vi känner för det. Stigen längs sluttningen čoalmmivággi var fin och kantad av massor av blommor, bland annat smörbollar och lilablomstrande kråkbärsris.

Wilda Nilsson fjällvandring i Abiskofjällen nära Alesjaurestugorna

Utsikten mot Visttasvárri, Njuikkostakbákti och Miesákčohkka var otroligt vacker. En av vandringens vackraste vyer skulle jag vilja påstå. Särskilt med den turkosa sjön Alisjávri utbredd nedanför.

Utsikt mot Alesjaurestugorna längs Kungsleden

Den som påstår att Kungsleden inte bjuder på tillräckligt vackra etapper har uppenbarligen vandrat mil efter mil med ögonbindel på. Eller upplevt leden under galet högsäsongstryck kombinerat med dimma eller nått. Nog för att vi stötte på folk, till skillnad mot dagarna på avkroksleder i Norge, men det var verkligen inget problem. Hur som helst så var vandringen från Unna Allakas mot Alesjaurestugorna väldigt vacker och värt en avstickare om du vandrar själva Kungsleden.

Ganska tidigt kom det ett rejält vad. Kanske tror den som ska vandra att allt på Kungsleden är tillrättalagt med broar och så vidare men icke sa nicke. För oss som är vana vid betydligt svårare vad var det inget problem.

Vad över fjällbäck längs Kungsleden

Dagen fortsatte på temat ”åh, wow kolla den utsikten” och ”här är det fint, vi tar en fikapaus” samt ”Max, fota mig här det är så vackert”.

Kungsleden vandring i juli

Stora delar av dagen var det otroligt lätt att vandra. Mest sly, och blöt mark var det längs Alisjávri, en sträcka många verkar passera genom att åka båt över sjön. Dock kostar det 450 kr per person. Vi vandrade.

Vandring på Kungsleden

Efter ungefär 14 kilometer kände vi att det fick räcka för dagen och vi letade upp en tältplats väster om Ribakluokta, vid en av pyttesjöarna. Tillika kvällens tvagplats.

Big Agnes tält på Kungsleden

Med utsikt mot Ahpparjávri och med toppen Miesákčohkka var den en av de finaste tältplatserna på vandringen. Det var skönt, och kallt, att tvätta sig i sjön men alltid lika skönt att få det gjort. Kändes lyxigt att det inte regnade och vi njöt lite extra av kvällen.

Vill du veta vilket tält jag använder så är det Big Agnes Copper Spur UL3 Bike Pack. Det finns även i en modell för två personer men vi tycker det är värt att ha lite extra utrymme.

Passet norr om Gárddečohkka till fjällheden väster om Ribakloukta

 Sträcka: 14 km
 Höjdmeter: – 600
 Tältplats: 33W CA 9902 6878

Wilda Nilsson fjällvandring på Kungsleden i jacka från Klättermusen

Läs om resten av vandringen

Fjällvandring dag 1: Beisfjord till Helligvann/Vomtinden

Fjällvandring dag 2: Helligvann/Vomtinden till Oallavagge

Fjällvandring dag 3: Oallavagge till Unna Allakas

Fjällvandring dag 4: Unna Allakas till Gárddečohkka

Fjällvandring dag 5: Gárddečohkka till Ribakloukta

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.