Menu
Mitt friluftsliv / Vandringsleder och destinationer

Fjällvandring dag 1: Beisfjord till Helligvann/Vomtinden

Fjällvägen från Beisfjord, i Norge söder om Narvik, gav minibussen en lagom utmaning efter veckan på Lofoten. Max föräldrar hade antagit uppgiften att skjutsa oss till startpunkten för vandringen. Vi startade runt 12.45.

Den fuktiga värmen och den branta stigningen upp genom Stubblidalen var inte tillräckligt avskräckande. Med varsin rejäl packning på ryggen begav vi oss i riktning mot Vomtinden.

Vandringens första vad avklarades rast och strax smalnade den breda stigen av till en stig. En missuppfattning av markeringen ledde oss på ett villospår men snart var vi tillbaka på leden och fortsatte höjdmeter efter höjdmeter uppför den björkbeklädda fjällslänten.

Myggorna attackerade när vi tog rast men som tur var hjälpte myggmedel. Någon mygghuva har vi inte. Så snart vi lämnade skogen och det blev blåsigare var myggen ett minne blott. Istället visade det sig vandringen kräva all uppmärksamhet. Medelsvår vandring klassar norrmännen denna tur som men antingen så är de fruktansvärt hurtiga eller så klassificerades leden i torrare väder. När det är dimma eller riktigt dåligt väder avråds det från att vandra här alls.

Den tidigare värmeböljan innebar för oss rejäla mängder smältvatten som gjorde de branta klipphällarna knepiga att ta sig uppför med tung packning. Dessutom behövde vi passera över ett antal snöfält. Fullt fokus med andra ord. Det var svårt men väldigt roligt.

När vi kom upp i höjd med sjön Basejàvri/Helligvann (934 m.ö.h) insåg vi att den till största del var frusen. Tvärs över såg vi glaciären Basejiekna. Vi fortsatte vandringen men tvingades passera söder om Vomtinden på brant sluttande snöfält som slutade nere i sjön.

Passagen gick bra och vi hittade en tältplats med utsikt mot spetsiga Gahperčohkka (1477 m.ö.h). Grovt räknat var sträckan bara cirka 7 km men vi tog oss upp minst 670 höjdmeter.

Vyn ner över dalen norr om Gahperčohkka i riktning mot Hunddalshytta var vacker och det var tur vi njöt för nästa morgon skulle dimma och moln visa sig ha dragit in.

Middagen bestod av blötmat i påse. Två sådana rätter var hade vi med oss. Dem är tunga men eftersom jag redan hade dem ville vi inte köpa nytt. En glaciär som utsikt till middagen går inte av för hackor.

Innan vi kröp till kojs letade vi upp en liten bäck som rann nedför Vomtinden. En vackrare plats för en kvällsdusch (läs sitta på huk och skopa iskallt vatten över sig med hjälp av kokkärlet).

Vi sov gott i tältet den natten och vaknade relativt utvilade morgonen där på.

📍Beisfjord till Helligvann/Vomtinden 🇧🇻

👉 Sträcka: 7 km
👉 Höjdmeter: + 670 
👉 Tältplats: 33W XR 1479 8070

Läs om resten av vandringen

Fjällvandring dag 1: Beisfjord till Helligvann/Vomtinden

Fjällvandring dag 2: Helligvann/Vomtinden till Oallavagge

Fjällvandring dag 3: Oallavagge till Unna Allakas

Fjällvandring dag 4: Unna Allakas till Gárddečohkka

Fjällvandring dag 5: Gárddečohkka till Ribakloukta

1 Comment

  • […] Studera en karta över området och välj en rutt som passar dina behov och förmågor. Bestäm var du vill starta och avsluta din vandring och hur många dagar du vill vandra. Se till att du tar hänsyn till var du kan övernatta och var du kan få tag på mat och vatten längs vägen. I somras vandrade vi från Beisfjord i Norge till Abisko i Sverige, läs om vår vandring här. […]

    Reply

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.