Menu

Innehåller annonslänkar

Jag har köpt den här billiga varianten. Den har jag använt på fjället på vintertältning och jag är nöjd. Med en nödradio kan du lyssna på sändningar så som Viktigt Meddelande till Allmänheten och annan kriskommunikation. P4 används i Sverige som officiell kanal för krismeddelande och som komplement till mobiltelefon och datorer tycker jag varje krislåda i hemmet ska innehålla en liten radio.

VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, är ett varningssystem som används vid olyckor, allvarliga händelser och störningar i viktiga samhällsfunktioner. Syftet är att myndigheter ska få ut varningar och information till landets invånare.

Vevradio för Viktigt meddelande till Allmänheten Prepping

Sveriges Radio är beredskapskanal med uppdrag att förmedla information från myndigheter under samhällsstörningar och kriser. Om du hör en varningssignal utomhus så som Hesa Fredrik, då ska du gå inomhus och lyssna på Sveriges Radio P4 för mer information om vad du ska göra. Om det är strömavbrott och internet ligger nere kommer du inte kunna få information så snabbt. En radio som fungerar oavsett om det finns el eller inte är därför till stor hjälp.

Med hjälp av radions vev kan du med muskelkraft ladda upp batteriet. Dessutom finns det solceller som kan användas för att underhållsladda radion vid behov. Radion har USB-uttag så att du kan ladda exempelvis mobiltelefonen och själva radion kan även laddas med en micro-USB sladd.

Här finns den lilla vevradion Rödberget för 329 kr. På bilden syns även en lykta, det är denna om du är intresserad.

Nödradio med vev till krislåda

Ett steg upp i pris, för 419 kr, finns Nödradio Victoria som har en ratt för manuell skruvning för att få in olika frekvenser.

Vill du ha en kraftigare variant med starkare ficklampa och längre batteritid kan du kolla på denna, ytterligare snäppet dyrare variant i form av Nödradio Karlsten.

Jag har som sagt valt den enklaste varianten och tycker den fyller sitt syfte.

Vill du veta mer om krisberedskap och överlevnad?

Blogginlägg: Prepping och krisberedskap för nybörjare

Blogginlägg: Mat och dryck för 7 dagar på fjället (eller hemma i händelse av kris)

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.