Menu
Prepping, krisberedskap & överlevnad

Prepping och krisberedskap för nybörjare

Innehåller annonslänkar

Olyckor, naturkatastrofer, krig och annat elände vänder vardagen upp och ned och utsätter såväl samhället som individer för oerhörda prövningar. Förmodligen kommer du klara dig betydligt bättre i pressade lägen om du förbereder dig. Att förbereda sig är lättare än du tror, och nej, du behöver inte gräva en bunker i trädgården. Här kommer min guide till dig som är nybörjare och vill få ordning på en krislåda och i övrigt se till att bli så redo det går för att hantera det oväntade. Glöm inte mottot: Den förberedde överlever!

Genom att dela upp förberedelserna i olika kategorier blir det lättare att få överblick och ta kontroll över vad som ska fixas. Tipsen här nedan utgår från att du ska kunna klara dig utan stöd från myndigheter eller samhället under en vecka. Börja med att bygg en sådan beredskap så har du en bra grund att stå på.

Checklista: vad kan hända vid en kris

Kriser, olyckor och krig är fruktansvärt. För att motverka de negativa effekterna kan du förbereda dig. Om du kan ta hand om dig själv och din familj en vecka i händelse av exempelvis strömavbrott eller liknande minskar du belastningen på samhällsresurser som istället kan gå till personer som på grund av ålder och sjukdom inte kan klara sig på egen hand.

Detta kan hända vid en kris eller olycka:

  • Värmen försvinner. Har du kläder, sovsäckar, möjlighet att elda med ved?
  • Det blir svårt att laga och förvara mat. Har du ett (lagom) lager torr/konserverad mat, ett stormkök och bränsle hemma?
  • Mat och andra varor kan ta slut i affärerna. Panikhamstra inte nu men se över din krislåda och kolla särskilt att du har relevant sjukvårdsmateriel och eventuella mediciner.
  • Det kommer inget vatten i kranen eller toaletten. Har du koll på närmsta brunn eller vattendrag, har du möjlighet att filtrera vatten?
  • Det går inte att tanka. Börjar det dra ihop sig kommer jag ha bilen fulltankad över tid.
  • Betalkort och bankomater fungerar inte. Kanske är det värt att ha en liten summa kontanter?
  • Mobilnät och internet fungerar inte. Säkerställ att du har en gammal hederlig FM-radio så att du kan nås av samhällsviktig information.
  • Kollektivtrafik och andra transporter står stilla. Har du egen bil? Det skadar inte att ha en cykel heller. (Jag har cyklat efter hjälp, på riktigt, i ett nödläge).
Nödradio Rödberget med vev att ha i krislådan
Nödradio för att kunna lyssna på VMA.

Information

Du behöver kunna nås av så kallade Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA). Sveriges Radio P4 är beredskapskanal. Kolla att du har en fungerande radio som inte är beroende av internet.

Jag har köpt en vevradio, då kommer jag kunna nås av information även om det blir strömavbrott.

  • Krisinformation.se publicerar nyheter om kriser på webbplatsen, Facebook och Twitter.
  • Du kan ringa till Sveriges informationsnummer 113 13 och få svar på dina frågor om kriser och samhällsstörningar.
  • Lokala kanalen P4 är Sveriges Radios beredskapskanal som informerar om händelser där du befinner dig. 
  • Aktuellt från myndigheter om omvärldsläget hittar du här.
  • Ta del av broschyren ”Om krisen eller kriget kommer
  • Förbered dig för tele- och internetavbrott genom att leta information på din kommuns webbplats om hur kommunen hanterar störningar.
  • Ha dina viktigaste telefonnummer uppskrivna på en papperslapp. Om din mobil inte fungerar kommer du inte heller åt nummer till anhöriga, skolan, kommunen och elleverantören. Din fasta telefon, eller någon annans telefon, kanske fortfarande fungerar.
  • Ta även reda på vart du ska ta dig i kommunen för att få tillgång till dricksvatten, värme, stöd och löpande information om händelsen.
  • Kontrollera att ditt pass är uppdaterat och att du har viktiga telefonnummer samt försäkringsnummer nedskrivna.

Är du krigsplacerad? Att vara krigsplacerad innebär enligt Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap att en person är ianspråktagen för att tjänstgöra under höjd beredskap. Skyldigheten att tjänstgöra inträder när regeringen beslutar om höjd beredskap och allmän tjänsteplikt.

Kontrollera om du är det och vad du i så fall förväntas göra i händelse av krig. Har du ett civilt med samhällsviktigt arbete kan du vara krigsplacerad, fråga din arbetsgivare.

packa för kris

Vatten

När det inte längre kommer vatten ur kranen uppstår snart ett nödläge. Under en kortare kris (tänk ett par dagar) behöver du ha tillgång till 3 liter vatten per person och dag. I scenariot att klara sig en vecka behövs alltså åtminstone 21 liter vatten.

Nya, rena dunkar kan fyllas och förvaras svalt. Då håller vattnet i upp till 6 månader.

Se också till att du har rena dunkar hemma som du kan hämta vatten i, kommunen kommer förmodligen ordna fram en vattenbil eller liknande vid en långvarig kris. Har du en stor frys kan du överväga att förvara vatten fryst som en beredskapsåtgärd. Fyller du en PET-flaska, fyll den inte helt eftersom is expanderar. De frysta flaskorna hjälper också till att bevara kylan i frysen om strömmen går.

Skaffa även hinkar att hämta snö eller vatten från vattendrag i. Sådant vatten måste du rena. Jag har köpt tabletter och ett vattenreningsfilter för att vara redo. Drick inte saltvatten och ta inte vatten som luktar äckligt eller från vattendrag nära industrier. Koka vatten ordentligt och använd sedan filter eller tabletter. Det här vattenreningsfiltret har jag.

Finns det inget vatten så funkar inte toaletterna. Har du tillgång till utedass? Annars är en rejäl tunna och flera sopsäckar en möjlig lösning. Ha torv också så kan du täcka över behoven. Sök på nätet efter ”toalett vid stambyte” så finns flera kreativa förslag för lägenhetsägare.

Värme

En sovsäck till varje familjemedlem är en bra beredskapsåtgärd (och en självklar del av friluftsutrustningen). Extra filtar, tröjor och ytterplagg är också bra att ha tillgängligt om värmen stängs av i huset. Om du har en vedkamin, se till att vedförrådet är välfyllt.

Det är lättare att hålla värmen om du och familjen upprätthåller er tillsammans i ett rum. Stäng om möjligt till dörrar och fokusera på att få upp värmen i ett utrymme. Värmeljus (och tändstickor) kan hjälpa men akta brandrisken.

Mina tips på prisvärda och varma sovsäckar finns i det här blogginlägget

Att hålla värme i ett nödläge har väldigt mycket likheter med att hålla värme i friluftslivet. Generellt tror jag att den förberedde frilufsaren har mycket goda möjligheter att hantera kriser. Jag tror verkligen du skulle vinna på att läsa min bok om vandring och friluftsliv eftersom massor av tipsen däri även skulle gagna dig vid en kris.

Mat

Välj mat som har en hållbarhet på minst ett år. Det finns särskild överlevnadsmat som håller i över 10 år och att ha ett par sådana burkar kan vara tryggt (jag har det) men i huvudsak gillar jag att ha ”vanlig mat”. Mat som jag äter till vardags och därmed roterar på ett naturligt sätt så att det aldrig blir gammalt. I en krissituation tänker jag mig dessutom att allt kommer vara tillräckligt jobbigt utan att jag även ska äta äcklig, konstig mat.

För att i nödfall kunna laga mat trots att det är strömavbrott, införskaffa ett stormkök. En lite större Trangia-modell med flera kokkärl tycker jag är bäst. Gärna med både sprit- och gasbrännare. Glöm inte att köpa bränsle också.

Har du en grill? Se till att du har briketter och tändvätska hemma så har du ännu en möjlighet till matlagning.

Jag brukar passa på att handla torrvaror och fylla på skafferiet (och krislådan) när Matsmart har bra erbjudanden.

  • Havremjölk
  • Ris
  • Pasta
  • Bulgur/matvete/matkorn
  • Pulvermos
  • Mjöl
  • Bönor/linser
  • Havregryn (och lingonsylt)
  • Konserver (så som krossade tomater och kokosmjölk)
  • Mörk choklad/karameller
  • Matolja
  • Kaffe
  • Te
  • Socker
  • Salt
  • Peppar och andra kryddor så som vitlök, kanel och ingefära
  • Koncentrerad saft
  • Kokosolja
  • Kex och godis
  • Soja

I frysen har jag viltkött och nötkött som är magert och därmed har längre hållbarhet.

Glöm inte att ha en extra säck hundmat/kattmat hemma!

Vill du ha fler tips på vad du kan fylla på med i krislådan? Läs mitt blogginlägg här.

Sjukvård och första hjälpen

Är du beredd olyckan är framme? Att ha koll på första hjälpen är en otrolig trygghet även i vardagen, ute på stan eller vad som helst. Och i en krissituation vill du såklart kunna bistå dig själv och andra så bra du någonsin kan.

Har du ont om tid men ändå vill höja din beredskap? Köp ett färdigt sjukvårdskit från Lifesystems, jag har också ett sådant och har köpt till mina föräldrar att ha i båten.

rrem

Gå en kurs i HLR: Gå gärna en kurs i hjärt- och lungräddning och öva på att lägga förband.

Ta alltid med ett sjukvårds-kit. Ett första hjälpen-kit bör alltid finnas i ryggsäcken, handväskan eller portföljen i vardagen och ett välfyllt hemma-apotek är vettigt. Jag har bloggat om exakt vad jag köpt till min sjukvårdsväska här. Här finns ett annat inlägg med tips på färdiga kit för första hjälpen.

Först på en olycksplats? Använd metoden L-ABC

L – Livsfarligt läge

Kontrollera olycksplatsen, skaffa överblick. Måste den drabbade flyttas till säker plats direkt? Är platsen säker för dig att vistas på medan du ger vård?

A – Andning

Säkerställ fria luftvägar, kontrollera andning och påbörja vid behov hjärt- och lungräddning.

B – Blödning

Blöder personen utvärtes eller invärtes? Sätt tryckförband på yttre blödningar. Invärtes blödningar kännetecknas av blånader, smärta, personen kan vara blek och kallsvettig, frossa och andas snabbt och ytligt.

C – Chock-Cirkulationssvikt

Förebygg cirkulationssvikt, låt den skadade ligga ned och håll personen varm och lugn. Undvik nedkylning.

Den mer avancerade ramsan är L<C>ABCDE och den har jag bloggat om här.

Kunskap och mental förberedelse

Att ha koll och kontroll ger trygghet tycker jag. En kurs i första hjälpen/HLR är en vettig investering exempelvis. För egen del tar jag såklart med mig mycket kunskap som jag fått genom försvaret men mycket av det har jag omsatt till tips och råd för civila i min digitala bok om friluftsliv. Den som är förberedd för vandring är faktiskt också i relativt stor utsträckning förberedd för att hantera kriser både avseende utrustning och kunskap. I boken har jag exempelvis ett kapitel om att hantera rädsla och ett om hur grupper kan jobba tillsammans.

Det är uppenbarligen inte roligt med strömavbrott eller ännu värre kriser men att hålla humöret uppe är vitalt för att orka göra rätt åtgärder för att överleva. Se till att ha böcker, brädspel och kortlek hemma.

Skydd: hitta närmsta skyddsrum

Klicka in på Skyddsrumskartan som levereras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och ta reda på var närmaste skyddsrum finns.

En del har tillgång till exempelvis en sommarstuga eller liknande och en sådan kan utrustas för att vara din så kallade Bug Out Location. Det är alltså platsen du åker till om du inte kan stanna kvar i exempelvis din lägenhet i stan. Kanske har stugan vedspis och brunn? Då är du än mer förberedd för att klara dig länge om strömmen går eller om det inte kommer vatten i kranen. Dessutom kan du överväga att gå ihop med vänner eller familjemedlemmar och rusta stugan så att ni allihop kan vistas där och ta hand om varandra i händelse av kris.

Skyddsrum används bara i krig och du ska gå dit om ett flyglarm skulle gå. Larmet består av korta tonstötar under en minut. Tyvärr är skyddsrum är bara till för människor, inte husdjur enligt MSB.

Packlista för flykt

Det känns förmodligen otänkbart att du någonsin skulle behöva fly hemifrån. Så tänker förmodligen de flesta innan kriget eller skogsbranden är ett faktum. Och då är det helt plötsligt väldigt bråttom och inte läge att irra runt och leta efter utrustning. Ha därför en 72-timmarspackning redo. (Dessutom, då är du ju alltid beredd om en kompis vill dra ut och vandra en långhelg).

  • Ryggsäck (En 50-70 liters ryggsäck är lagom. Jag har den här som är prisvärd.)
  • Skaljacka
  • Skalbyxor
  • Värmetröja
  • Strumpor (3 par)
  • Underställ
  • Underställströja/t-shirt (2 st)
  • Underkläder (3 par)
  • Handskar
  • Vantar
  • Mössa
  • Buff
  • Regnkläder
  • Vattenflaskor (rejäla som kan agera element när de fylls med kokande vatten, jag har exempelvis Nalgene 1 liter och Nalgene 0,5 liter)
  • Vattenreningstabletter eller LifeStraw
  • Mat för 3 dagar (jag har frystorkad med lång hållbarhet)
  • Sjukvårdsutrustning (Första förband, Plåster, handsprit, personliga mediciner, fottejp, pincett, Tamponger, Smärtstillande tabletter, HLR-mask, kirurghandskar, myggmedel, medicin mot urinvägsinfektion)
  • Drybags
  • Multiverktyg
  • Karbinhakar
  • Ståltråd
  • Nål och tråd
  • Liggunderlag
  • Sovsäck
  • Bivacksäck eller tält
  • Anteckningsblock och penna
  • Paracord
  • Eltejp
  • Buntband
  • Fiskeredskap
  • Överlevnadsask
  • Liten spade
  • Kisstrasa
  • Toapapper
  • Våtservetter
  • Utrustning till husdjur och barn

7 Comments

  • […] Läs min guide för dig som vill höja beredskapen hemma. […]

    Reply
  • […] Blogginlägg: Prepping och krisberedskap för nybörjare […]

    Reply
  • […] har du läst min nybörjarguide för krisberedskap och prepping. Du har fyllt på med kunskap och vill nu uppdatera krislådan där hemma. Här kommer en lista på […]

    Reply
  • Maria
    6 november 2023 at 20:44

    Hej! Jag hittade nyss till din blogg och skulle vilja börja med prepping, men hittills har det kännts så oerhört överväldigande.
    Funderar på den där 72-timmars packningen, är det alltså en väska som du packat som står färdigt i huset nånstans?

    Och krismat, står det i en skild låda i förrådet eller tillsammans med ”vanliga” maten du äter till vardags?

    Tack för svar!

    Reply
    • outdoorwilda
      7 november 2023 at 01:12

      Hej! Lättast är att hålla krislådan separat men fyll på och ät av den regelbundet ☺️ Packningen är bra att ha redo men tex sovsäcken mår bäst upphängd. Kanske ha allt i närheten i samma förråd/garderob? Jag gör så iaf och om det skulle tex komma stormvarning så får jag slänga ihop packningen. Det beror på läget helt enkelt men gör det inte svårare än det är och börja bygg stegvis helt enkelt ☺️

      Reply
  • […] Prepping och krisberedskap för nybörjare […]

    Reply
  • […] Prepping och krisberedskap för nybörjare […]

    Reply

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.