Menu
Kläder och utrustning / Mitt friluftsliv

Mat och dryck för 7 dagar på fjället

Att planera mat och dryck för en vandring eller skidtur på fjället kan vara lite knepigt. Särskilt på vintern när allt fryser. Min rutin när det gäller mat är att på morgonen i tältet, innan jag ger mig iväg, packa fram det jag ska äta under dagen. Snacks som kan frysa och som jag vill kunna komma åt och äta snabbt lägger jag i jackfickor så att de håller sig tinade av kroppsvärmen. Lunchen och en termos hett vatten har jag i en liten ryggsäck. I ryggsäcken finns även mellanmål för eftermiddagen, oftast varma koppen eller liknande plus kex. Middagen ligger i pulkan ihop med köket.

Mycket av maten är frystorkad färdig mat. Jag tycker helt enkelt inte det är speciellt kul att laga mat när jag är ute ensam i många dagar. Några enstaka rätter blir det ändå för att skapa variation men jag gillar att hålla det enkelt. Jag länkar till maten när jag minns var jag köpte den. Detta inlägg får också agera packlista för all mat, hehe. Resten av utrustningen hittar du i en nedladdningbar lista här.

Utöver mellanmålen (som sammanfaller med en ”sitta ned och ta på mer kläder”-rast) brukar jag stoppa små snacks i fickorna för att snabbt kunna få i mig energi när jag ändå stannar till och dricker lite vatten. Alltså utan att ens ta av skidorna. Mitt bästa snacks är olika sorters nötter, Brago-kex och mini-kitkat, båda är lätt att äta när det är minusgrader och mat fryser och blir stenhårt.

Att köpa frystorkad mat är dyrt tyvärr men jag har inte tid eller ork att torka egen mat inför den här utfärden. En hel del grejer köpte jag på Matsmart och det är superbra men det gäller att vara ute i god tid eftersom leveranstiden (för mig i alla fall) alltid har varit upp emot två veckor. I kategorin Snacks och godis hittar jag hur som helst massor av bra grejer och jag har även köpt frystorkad mat på Matsmart mycket billigare än det är annars. Jag håller koll i den här kategorin för att se om/när det dyker upp något bra. Börja spana inför sommarens vandringar vettja!

Meny för skidtur på vintern en vecka

Meny för 7 dagar på turskidor

På min kommande veckotur kommer menyn se ut så här. Jag packar allt i separata påsar så att jag vet vad jag ska sätta i mig varje dag. Denna tur har jag gjort det väldigt lätt för mig själv. Det är såklart billigare och miljösmart att torka mat själv och koka egen gröt och så vidare. Denna gång gör jag så här. Eftersom jag hade några frukostpåsar extra hemma kommer jag äta dom till lunch vissa dagar. Det finns ingen regel mot att göra så 😉

Varje dag ser ut så här:

Frukost i tältet. Oftast portionsförpackad Proteingröt samt några Brago-kex och kaffe. Jag kokar vatten och fyller termosen.

Mellanmål: Proteinbar och varm choklad. På förmiddagen blir det minst en ordentlig rast då jag äter och dricker. Sedan blir det ”mini-pauser” där jag trycker i mig lite nötter och dricker och så vidare, ibland utan att knäppa av mig pulkan.

Lunch: En frystorkad påse samt varm choklad. Snacks om jag orkar, annars tar jag det under senare raster.

Mellanmål: Varma Koppen och grova kex. Chokladkaka, Snickers, nötter, torkat kött eller något annat. Några dagar har jag en snack pot. Opraktiskt men dom är så goda.

Middag: I tältet på kvällen, frystorkat oftast men de första dagarna testar jag snabblagat ris med torkat kött till. Dag två blir spännande för då är det ris men också korv stroganoff-krydda som jag blandar med torkat kött och nötter.

Kvällssnack: Något som blivit över från dagen. Kanske en bar, nötter eller kex.

På bilden syns maten i ”högar”/staplar där varje hög är maten för en dag. På bilden syns de fem första dagarna.

Här kommer länkar till mat som syns på bilderna i inlägget

Frystorkade rätter

Ola Skinnarmos Pasta Carbonara (denna är väldigt god!)

Creamy Chicken Pasta

Tactical Foodpack Grönsakswok med nudlar

Tactical Foodpack Spaghetti Bolognese

Crunchy Granola med äpple och kanel

Frystorkad rätt från ”Outdoor” hos Matsmart (finns en annan inne nu än när jag köpte)

Gröt från ”Outdoor”

Mat för vintertur

Övrigt

Proteingröt portionsförpackad, några kex och kaffe

Snabbris: köpte på Ica Maxi

Torkat kött: 24 hour meals

Cashewnötter

Mellanmål

Cashewnötter från Smiling

Lantbuljong

Armee Power Bars Koffein

Varma Koppen (dyker ibland upp billigt på Matsmart)

Chokladkakor (blev pepparkaks-smat när jag beställde)

Vätskeersättning (en påse varje dag, jag kommer skida tungt)

Proteinbars (mina är äldre och ser annorlunda ut men denna är god)

Sojabönor

Snickers

Sura-S Skum

Nötter

Varm choklad/pulver

Varma Koppen från MAtsmart

Inköpslista mat och ingredienser inför vintertur

Här kommer fler tips på mat och snacks att köpa för den som vill laga mat själv eller komplettera det jag tipsat om ovan. Irriterande nog var vällingen slut, haha.

Ekologiska valnötter

Ekologiska mandlar

Ekologisk mald ingefära

Ekologiska sojabitar (laga grytor på hemma och torka alternativt laga dem som de är på tur)

Kokosmjöl (göra grytor av plus blanda med chokladpulver för att få i mig fibrer)

Buljong (dricka med varmt vatten för vätskebalansen och ha i maten)

Otroligt goda och lyxiga bars (ibland unnar jag mig, hihi)

Proteingröt i portionsförpackning (för lata morgnar)

Havregröt för barn (ja, till mig själv hehe)

Varma Koppen (jag brukar hålla utkik på Matsmart och beställa storpack, fick tar i gulasch-smak härom veckan)

Färdigpackad 24-timmarspåse (gör det svinenkelt för dig själv, allt är färdigpackat för 24 timmar. Dessa får vi ut i försvaret och det är sådana påsar jag sedan återanvänder och packar mina egna 24-timmarsportioner i).

Jag packar det jag ska äta och sen skriver jag numret, alltså vilken dag, jag tänkt äta maten. Jag äter det tyngsta under de första dagarna jag är ute.

Fler blogginlägg om vinterturer

Turskidor från Funäsdalen till Helags via Fältjägarstugan

Underställ: rätt långkalsonger vid rätt tillfälle

Hålla värmen under vandring, skidåkning och friluftsliv – Tips för att slippa frysa

1 Comment

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.