Menu
Åka skidor / Mitt friluftsliv

Turskidor från Funäsdalen till Helags via Fältjägarstugan

Ut på tur aldrig sur heter det. Och nu bär det snart av på nästa solotur med tält, pulka och skidor. Min plan är att skida från Funäsdalen via Fältjägarstugan och till Helags fjällstation och tillbaka. Fjällstationen kommer förvisso vara stängd men ändå. Jag tänker mig också lite kringelikrok-vägar för att det är roligt att vara ute.

Eftersom snöläget i Funäsfjällen är sådär i år (och jag inte kan vänta till slutet av februari på att åka eftersom jag måste hem och jobba) så får jag istället anpassa färdvägen. Den planen jag skriver om i det här inlägget är alltså en av de möjliga alternativen jag tittar på. Det går inte att spika i förväg exakt vilken väg det blir. Måste kolla vädret, lavinrisker och annat precis när jag ska ge mig ut. Får berätta efter färden exakt vad jag valde.

Här är en säker och relativt lätt färdväg där jag kommer börja med att följa skidspåren (jag har såklart köpt säsongskort för skidspåren i Funäsfjällen) till Ramundberget. På vägen tillbaka, om orken finns kvar, tänker jag gå genom/över Funäsfjällen istället för runt. Från och med vecka 7 öppnar högfjällsspåren i Funäsfjällen, dom hade jag gärna följt. I början januari gick jag på tur i Funäsfjällen där det var helt ospårat. Det var väldigt tungt eftersom skaren inte bar.

Så här ser min plan ut just nu. Men som vi säger på jobbet. Planering är allt, planen är inget.

Dag 1: Funäsdalen – Klinken, Ramundberget (+ 20 km, skidspår i dalen)

Jag kommer kliva utanför dörren till vår lägenhet och kunna börja skida direkt. Inledningsvis följer jag skidspår 310 från Funäsdalens IP och ansluter, när 310:an viker av, till spår 312 och sedan spår 1 (Ljusnanleden).

Eftersom jag är latsmart hoppas jag kunna gena över till 119 för att slippa ta onödiga höjdmetrar. Beroende på vad min rek-runda (mer om det nedan) ger för resultat håller jag mig antingen på spår 1 eller på spår 119/118/117 tills jag kommit bort till Bruksvallarna.

Vid skidstadion i Bruksvallarna finns en toalett. Sådant är smart att kolla upp i förväg som ni vet.

Spår 1 är en huvudled så jag kommer följa den längs vattendraget Ljusnan bort mot Ramundberget. Dagens sista skidspår blir en del av spår 102 (Klinkenspåret) fram till vindskyddet där jag kommer vika norrut mot Giertebåvne längs skoterleden.

Jag har inte skidat de här spåren förutom eftersom jag oftast håller till i Tänndalen så jag hoppas att ”transitspåren/huvudleden” är utmärkt så att det blir lätt att hitta fram. Det är jobbigt att komma ihåg massa spårsiffror ju.

Innan jag ger mig ut på den här turen håller jag på att träna för Försvarsmaktsvasan så jag kommer nog lägga ett träningspass på att övningsåka denna sträcka och kolla snöläget. Givetvis går jag inte i de dragna, klassiska spåren med pulkan utan jag håller mig i kanten på skate-spåret. Då förstör jag inget.

Förmodligen blir det lite väl tufft att göra stigningen på kvällen. Såvida det inte är klart väder och svinkallt nere i dalen. Då vill jag upp lite, där är det ofta mildare väder eftersom den kalla luften sjunker ned i dalarna när det inte blåser en massa. Med andra ord kommer den första tältnatten i bästa fall spenderas någonstans öster om Klinken.

Tält i skogen på vintern

Tankar om alternativa vägar för dag 1

Den alternativa vägen är att jag skidar upp från Funäsdalen till Vivallen längs skidspår och sedan följer skoterspår över Flåten och sedan skidar i kanten av skoterspåren på östra sidan av Skarvarna mot Bruksvallarna och sedan mot Ramundberget. Är inte jättetaggad på sträckan efter Stor-Skarven. Om jag istället går väster om Stor-Skarven kan jag ta samma väg som i januari men den var tung och ospårad. Då tar det en jäkla tid istället.

Mitt tredje alternativ är att helt enkelt starta från Tänndalen (med Snö-Vesslan upp till Andersborg denna gång hehe) och sedan följa skoterleden. Och det sista, som bygger på att jag får skjuts en bit är att gå väster om Funäsfjällen och runda Grönfjället. Den ”rakaste” vägen om jag får skjuts till Strandgården vore att gå samma väg jag kom sist, alltså öster om Malmagsvålen och förbi Långbrottsstugan och sedan över Klasberget.

Summan av kardemumman är att jag måste ta mig till Ramundberget på ett eller annat sätt. Om det är dåligt väder med mycket vind och nederbörd så kommer det vara betydligt trevligare att skida nere i dalen. Om det är en vacker dag, ja då lockar såklart fjället. Att jag ska orka/hinna hela vägen till Ramundberget (över 20 km) om det är dåligt med snö, skaren inte bär och det inte finns några skoterspår är inte troligt. Dagarna är fortfarande korta och det är givetvis bättre att skida i dagsljus. Därför lutar det åt att köra på plan A för att sedan ha mer tid att utforska fjällområdena runt Helags. Korta turer/turer med 1-2 tältnätter i själva Funäsfjällen gör jag ju jämt ändå.

Dag 2: Klinken, Ramundberget – Fältjägarstugan (14 km, brant stigning upp på fjället)

Vad är en brant stigning? När det hänger en tung pulka bakom en kommer de flesta backar kännas rejält. Jag tror det kommer bli jobbigt uppför från Ljusnan upp mot Giertebåvnestugan. Faktum är att hela vägen upp mott Fältjägarstugan förmodligen kommer vara slitsam. Eftersom jag inte vet om det kommer vara bra med snö och skare som bär törs jag inte planera en längre dagssträcka än så här. Det är också skönt att få upp tältet i tid.

Dessutom är det smart att tälta någorlunda nära en nödtelefon, särskilt om jag är ute ensam. Om jag kommer fram i god tid hinner jag ju dessutom fotografera. Eller gå en minitur utan pulkan. Vädret och kroppens mående får avgöra. Även Fältjägarstugan är ju stängd så här års men nödtelefonen ska finnas tillgänglig.

Sovsäck i tält på vintern

Dag 3: Fältjägarstugan – norra sidan Sylsjön (20 km, njutardag?)

Nu ser jag framför mig klart, vindstilla väder och gnistrande snö och en skön skidtur längs med Sylsjön. Från fältjägarstugan stretar jag i nordostlig riktning mot Veaketjahke och följer leden västerut mot Sylsjön. Om förhållandena är goda med hård snö borde det inte vara något större problem att skida uppemot 20 km och hitta en fin tältplats vid sjön. Eller så är det pulsa i whiteout som gäller…

Dag 4: Sylsjön – Ekorrdörren (13 km, uppför igen)

Det är svårt att planera turer på vintern eftersom en så här ”många” dagar in kan ha ”halkat efter” i planeringen. Det är mycket lättare att planera vandringar på sommaren eftersom det inte är lika många faktorer som påverkar hur många kilometer som kan avverkas per dag. Målsättningen för dagen blir att skida från tältplatsen vid Sylsjön till Ekorrdörren. Det kommer gå uppför igen och beroende på hur långt jag tog mig dagen innan kan denna sträcka bli 13 kilometer, eller längre. Om jag har flyt kan jag välja att fortsätta mot Miesehketjahke Även denna natt tältar jag inte alltför långt bort från rast/nödstugan med telefonen. Förmodligen har mobilens batteri dött nu och jag får hoppas att det finns lite kräm i min PowerBank.

Vinterfjäll med tält outdoor_wilda

Dag 5: Ekorrdörren via Miesehketjahke till Helags Fjällstation (ca 15 km)

Återigen beror det på hur dagen innan avslutades men idag borde jag nå Helags Fjällstation. Hade varit mysigt om den var öppen men icke sa nicke, jag får klara mig själv.

Dag 6: Helags Fjällstation – Ljusnan (25 km)

Denna dag vettetusan. Jag kommer redan ha åkt sträckan från Fältjägarstugan och söderut så jag kommer kanske kunna avgöra om det går att pressa hela vägen ned till Ljusnan eller om jag måste ta en natt till på fjället.

Dag 7: Ljusnan – Funäsdalen ( + 20 km, skidspår)

Nu blir det transitspåren hemåt igen. Jag hade gärna gått över Funäsfjällen (eller runt) men det kommer inte hinnas med denna tur om jag lyckas gå Sylsjön/Ekorrdörren. Om det inte går och jag istället ”bara” går till Helags och vänder, då kanske jag istället tar mig upp över Ösjövålen och njuter av ett par dagar i Funäsfjällen. Men går det som planerat så finns inte tiden utan jag måste tillbaka till Funäsdalen och då behöver jag följa transitspåret.

Skidspår vid Hållan, Funäsfjällen
Denna bild från Hållan, Funäsfjällen får illustrera min plan.

Sammanfattande tankar om turplaneringen

Det är en sak att sitta inomhus och planera. Att pulsa i ospårad djup snö med en pulka är något helt annat. Jag vet inte hur snöläget ser ut, jag vet inte hur kroppen kommer kännas (är hemma sjuk när jag skriver det här) och jag vet inte vad det kommer bli för vindar eller temperaturer.

Turen jag planerat är hållbar om snön bär. I Försvarsmakten pratar vi om ”beslutstillfällen”. Det är tidpunkter eller geografiska platser eller särskilda händelser som när de sker, kommer innebära att vi kan fatta ett beslut om att göra si eller så.

På den här turen kommer det första beslutstillfället dagen innan/morgonen när turen ska starta: Vad är det för väder? Vilken färdväg blir det? Är jag frisk, kan jag ens gå på tur?

Nästa beslutstillfälle kommer i Ramundberget: Ska jag ge mig upp mot Fältjägarstugan och Helags eller ska jag istället gå runt Funäsfjällen.

Om jag bestämmer mig för att gå mot Helags kommer nästa beslutstillfälle vid Veaketjahke där leden viker västerut. Är det tillräckligt goda förhållanden (externa och interna) för att jag ska gå runt Helagsmassivet eller ska jag styra direkt mot (den stängda) fjällstationen?

Det är de inledande tre beslutstillfällena. För mig hjälper det att tänka på det här sättet. Då blir det struktur på planerandet.

Funäsfjällen på vintern

Packlista vinter: skidor på fjället

Vad packar jag när jag ska på en sån här tur? Givetvis använder jag mig av min egen packlista. Den kan du ladda ned här.

Jag kompletterade också min utrustning med grejer jag länge tänkt på. Exakt detta köpte jag.

Funderar du på liggunderlag för vinterbruk? Här finns min stora guide.

Vill du lära dig ännu mer? Här kan du förbeställa min bok om friluftsliv på vintern.

1 Comment

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.