Menu
Börja vandra / Friluftsliv / Vandring

Träning inför vandring: min bok om fjällvandring

Den som är ovan att gå med packning kan få ont i ryggen, knäna eller andra leder om för mycket vikt lastas i ryggsäcken direkt. Ofta uppstår problemen först efter några dagar eller till och med veckor och då kan det ha gått så långt att rehab hos fysioterapeut behövs.

Därför är det viktigt att inte pressa sig själv i början utan att förstå att kroppen behöver lång tid på sig för att framför allt leder och senor ska stärkas. Ska du vandra redan i sommar behöver du tänka smart och fundera på hur du kan göra packningen så lätt som möjligt. Kanske har du möjlighet att välja utrustning av lättviktsmaterial eller så går du mellan stugor och fjällstationer för att på så sätt kunna minska vikten i ryggsäcken. Går du tillsammans med andra kan ni också dela på stormkök, tält och sjukvårdsväska.

Träning med stegvis ökad belastning

Stegvis ökad belastning är en metod som förebygger skador och som ger kroppen den tid som behövs för att vänja sig vid den ökade belastningen. Vill du lära dig hur du kan planera träning enligt denna metod får du gärna beställa min bok Fjällvandring – En redig guide till dig som vill vandra förberedd.

Det viktigaste är att skynda långsamt. Ju fler månader det är kvar tills du ska vandra, desto bättre, men saknas tiden hjälper jag dig genom boken att hitta rutiner som minskar risken för överbelastningsskador.

Du får också hjälp med att planera roliga, säkra turer för härliga fjällupplevelser. Oavsett om du drömmer om att njuta av utsikten från Kebnekaise, ser fram emot att upptäcka Jämtlandstriangeln eller vill vandra längs Kungsleden. För att bara ta några exempel på härliga områden i fjällen som finns att upptäcka.

Bok om fjällvandring av Wilda Nilsson

Glöm inte rörlighetsträningen

Det är lätt att glömma bort rörlighetsträning när tiden som finns tillgänglig för träning redan är knapp. Jag använder Försvarsmaktens sajt FMTK för att få inspiration till rörlighetspass. Särskilt höftböjarna tycker jag mår bra av ökad rörlighet. Kombinera gärna med stretch vid vandringsdagens slut, min upplevelse är att dagen efter blir betydligt bekvämare då.

Guide till att köpa rätt tält

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.