Menu
Kläder och utrustning / Utrustning för friluftsliv

Stormkök för en till två personer på fjällvandring

Innehåller annonslänkar

Först och främst, jag har alltså köpt detta kök, det är inte sponsrat på något sätt. Har du inte tid att läsa hela inlägget, då kan du spara tid genom att klicka här och haffa stormköket MSR Windburner Personal Stove direkt.

Däremot är det annonslänkar i inlägget vilket betyder att om du köper något så får jag några kronor utan att det kostar dig något alls. Tack för det stödet, det betyder mycket!

Att välja stormkök

Vilket behov ska stormköket fylla? Börja med att ställa dig själv den frågan. Stormkök är klurigt. Det kommer alltid bli någon form av kompromiss. Men att tänka på är saker som:

  • Ska jag mest koka vatten eller ska jag laga avancerad mat och behöver många kärl, stekpannor och så vidare
  • Vilket bränsle vill jag använda
  • Vill jag kunna laga mat på vindutsatta ställen
  • Hur mycket får köket väga? Tänk på att bränsle, kärl och så vidare lägger på vikten
  • Hur bränsleeffektivt ska köket vara?

När jag vandrar ensam är det helt enkelt viktigare att hålla ned vikten på vandringsryggsäcken. Går jag och Max tillsammans kan man unna sig ett tyngre kök med flera kärl. Men jag har haft mitt gamla kök i 15 år och det är slitet och fästet till kastrullen är trasigt. Mitt tyngre spritkök från Trangia forsätter jag använda på vinterturer. Även om jag tittar på att köpa ett bensinkök men jag återkommer om det.

Mina främsta behov är att kunna koka vatten till torkad mat. Jag vill ha ett bränsleeffektivt kök som verkligen står emot vind och då är MSR Windburner Personal Stove oslagbar.

Stormköket finns också i en större variant, jag skulle kunna uppgradera med en större gryta om man ska vara fler som vandrar men om jag kollar tillbaka på min och Max senaste vandring så hade nog denna lilla faktiskt räckt.

Stormkök MSR Windburner med tält i skärgården, Outdoor wilda

Varför MSR Windburner Personal Stove

Jag valde att köpa MSR Windburner Personal Stove eftersom jag ska vandra ensam och ville ha ett lätt kök som är otroligt bränsleeffektivt och som funkar även i stark vind. Brännaren skruvas på direkt på gaspumlan men den har ett inbyggt vindskydd och är mycket mer effektiv är en vanlig ”toppmonterad” brännare.

Du behöver inte lita på mitt ord – Råd och Rön, den enda oberoende och objektiva konsumenttidningen som själva köper allt dom testar och därmed inte påverkas av några varumärken – har rankat den först i sitt test!

brännaren på Stormkök MSR Windburner

Jag behöver framförallt koka vatten till torkad mat och kommer inte steka något. Ville kunna koka kaffe och såklart även koka pasta eller enklare grytor. Det skulle helt enkelt vara ett kök för fjällvandringar som är flera dagar långa och alltså inte ett ”jag ställer mig 20 meter från bilen med massa färska råvaror”-kök.

En nackdel med köket är att man bars kan använda kärl som hör till MSR-serien Windburner. Vissa tror att det ska vara instabilt för att det blir relativt högt men jag upplever inte det som ett problem. Man sätter fast gasbehållaren i en liten trefot bara.

Det är lite svårare att se om köket är tänt jämfört med en vanlig toppmonterad brännare så knepet är att titta på glödtråden. Se bilden här nedan.

Koka kaffe på stormkök

Jag köpte även kaffepressen, sjukt värt. Tack och hej snabbkaffe. Eftersom köket kokar upp vatten sjukt fort, och ja jag var tvungen att göra detta klassiska misstag, så rekommenderar jag starkt att koka upp vatten först – sedan ta av kastrullen, hälla i kaffe och pressa. Eftersom jag råkade ha med kokkaffe tänkte jag koka det lite och ja. Det kokade över, haha. Säger ju mest om mina skills och inte så mycket om köket… men nu har jag köpt presskaffe och kommer göra allt i rätt ordning uppe på fjället.

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.