Menu
Kläder och utrustning / Utrustning för friluftsliv

Detta köpte jag inför fjällvandring

Innehåller annonslänkar till Outnorth och Meds.se

Först och främst, nej du behöver inte skaffa massor av ny utrustning. Det går utmärkt att hyra exempelvis tält och annat. Du kan också köpa begagnat, låna av vänner eller helt enkelt anpassa äventyret efter den utrustning du har.

För egen del kände jag nu att det var dags för en komplettering och detta har jag alltså köpt. Om du köper något efter att ha klickat på mina länkar så får jag några kronor utan att det kostar dig något extra. Tack för det! Varför handlar jag på just Meds och Outnorth? Sjukt snabba leveranser!

Här kommer tips på lätt och bra utrustning för fjällvandring.

Lätt liggunderlag för långa vandringar

Jag vill ha ett liggunderlag som är lätt att bära men som ändå isolerar bra. Mina krav var att det ska gå att använda minst tre säsonger (jag har ju ett för smällkall vinter redan) och det ska vara smidigt att packa i ryggsäcken. Valet föll tillslut på Thermarest NeoAir Xlite som bara väger 350 gram trots ett rejält R-värde på 4,5. R-värde anger den isolerande förmågan.

Stormkök för en person

Det är helt enkelt viktigare att hålla ned vikten på vandringsryggsäcken när jag vandrar själv och därmed inte kan dela på utrustning med Max. Därför ville jag uppgradera mitt stormkök. Har ju haft mitt gamla i 15 år så kände det var dags. Mitt tyngre spritkök från Trangia forsätter jag använda på vinterturer.

Stormkök är klurigt. Det kommer alltid bli någon form av kompromiss. Mina främsta behov är att kunna koka vatten till torkad mat. Jag vill ha ett bränsleeffektivt kök som verkligen står emot vind och då är MSR Windburner Personal Stove oslagbar.

Sked att äta med på vandring

Faktum är att jag haft sönder alldeles för många spork… Jag behöver något mer motståndskraftigt och framförallt en längre sked så att jag inte får matkladd på mig när jag äter ut djupa påsar med friluftsmat. Den här skeden är lång och dessutom av silikon så att den inte riskerar att repa mina kokkärl. På turer där jag har kärl som inte är känsliga för att repas är denna sked Sea to Summit tvelöst bäst.

Skydd mot myggor

Ända tills nu har jag dränk mig själv i Mygga eller Djungelolja men i år tänkte jag för första gången testa en mygghuva. Är det life changing eller kommer det bara vara en onödig pryl i packningen? Vi får se!

Vattenflaska och vattenförvaring på fjällvandring

Nog för att det går att dricka ur bäckar och ofta fylla på men på vissa sträckor, så som uppför Kebnekaise, blir det långt att gå utan möjlighet att fylla på med vatten. Även på höstfjället kan det vara torrt. Därför har jag min favoritflaska från Jack Wolfskin i midjebältet och en SalomonSoft Reservoir 2 L i ryggsäcken.

Sport-BH och trosor

Givetvis handlar det om passform men för mig är det Craft jag alltid återkommer till för träningskläder och sportunderkläder. Köpte en ny sport-BH och två par trosor till i sommar.

Keps-jakten fortsätter…

Är också på jakt efter en keps, funderar på denna keps men jag har så galet tjock hår och stort huvud är kepsar typ aldrig passar eller funkar… Vi får se. Har du något tips?

Lätt ryggsäck för dagstur

Den här har jag i och för sig haft länge men vill ändå lägga med tipset. Det är min absoluta favorit och ja, ryggen luftas på riktigt i den. Ja, om du inte katastrof-överpackar då men då behöver du en större ryggsäck eller lämna lite grejer hemma. Rekommenderar verkligen att du kollar in Jack Wolfskin Crosstrail.

Sovsäck dun från Pajak

I år blir första gången med en lätt dunsovsäck. Jag har Pajak 4Z, här är länken till den långa versionen. Jag återkommer efter sommaren med en riktig recension men det ska ärligt talat bli skönt att bära en lättare sovsäck. Jag gillar ju egentligen syntet och är så himla nöjd med de otroligt prisvärda sovsäckarna från Carinthia men nu blir det spännande att testa dun. Som vanligt är det kompromisser. Lätt och varmt blir dyrt.

Tungt och varmt är billigt. Den som mest liknar Pajak-säcken är Carinthia 1 och den kostar liksom ca 1 700 kr jämfört med över 7 000 kr… Men den är dubbelt så tung och klarar inte minusgrader. På vintern har jag en tjockare Carinthia. Har bloggat om de säckarna här. Fast nu kanske jag blir frälst av dun.

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.