Innehåller annonslänkar
Jag berättar om skillnaderna mellan vintertält och sommartält. För ja, det är skillnad och tälten har olika egenskaper som är anpassade för att möta kraven under olika väderförhållanden. Vad är skillnaderna mellan vinter- och sommartält? Jag berättar om konstruktion och material, ventilation och tältets vikt.
Innehåll
Konstruktion och material: skillnad mellan vinter- och sommartält
Vintertält: Vinter- eller 4-säsongstält är konstruerade för att klara av extrema förhållanden som kyla, snö och starka vindar. Dessa tält har vanligtvis en robustare konstruktion med kraftigare tältdukar och förstärkta stänger för att motstå snöbelastning och starka vindar.
Ibland är tältduken längre så att det blir lättare att skotta upp snö längst ned för att förankra tältet. Du kan också lägga stenar här. Stormmattor kallas den förlängda tygfliken.
Ibland kommer snötältpinnar med i paketet annars behöver sådana köpas separat.
Särskilt på kalfjället kan förhållandena vintertid bli extrema med stormvindar och kraftiga snöfall. Öva under goda förhållanden innan du ger dig längre ut på fjället vintertid.
Sommartält: Sommartält, eller 3-säsongstält, är lättare och har ofta en tunnare duk. De är oftast designade för att ge komfort under mildare väderförhållanden och har färre förstärkningar för att hålla vikten nere.
Ventilation på sommaren och vintern
Både sommar- och vintertält ska ha bra funktion för ventilation. Att tält ska ”hålla värmen inne” om man drar igen alla dragkedjor är en myt. Utan ventilation bildas kondens som gör dig kall och fuktig. Kontrollera att ditt tält har meshpaneler och/eller dragkedjeförsedda ”luckor” att öppna. Såklart behöver dessa vara väderskyddade så att det inte regnar eller snöar in i tältet.
Vintertält kan ha kraftigare dragkedjor än sommartält men ventilation är kritiskt oavsett årstid. Du vill ha en god luftcirkulation i tältet. En blöt sovsäck isolerar mycket sämre än en torr och eftersom det är svårare att torka utrustning på vintern vill du inte riskera att sovsäcken blir våt i onödan. Det blir också mer kondens när det är kallt ute, särskilt när det är stora temperaturskillnader mellan insidan och utsidan av tältet.
Du vill heller inte ha för mycket av det goda. Sommartält kan ha så stora meshpaneler långt ned på innertält-duken att det skulle tränga in snö på vintern, det har inte vintertält. En del sommartält har också ett innertält som helt är gjort av myggnät/mesh. Då är det stor risk att snö driver in.
Vikt: vintertält väger mer än sommartält
På grund av den robusta konstruktionen och att duken oftast är tjockare kommer vintertält vara tyngre än sommartält. Dessutom tillkommer extrautrustning som vintertältpinnar/ snöankare och såklart all kringutrustning som spade, borste för att få bort snö.
Sommartält är vanligtvis lättare och enklare att bära med sig på vandringar, vilket gör dem mer lämpade för äventyr där vikten är en avgörande faktor. Generellt behöver du välja ett tält som är anpassat för årstiden du ska tälta i. Kanske tältar du inte så ofta på vintern, då skulle jag satsa på att hyra ett riktigt vintertält och istället investera i ett eget riktigt bra sommartält.
Min utrustning för att vintertälta
Tält att använda på vintern: Mitt förstahandsval är mitt Nammatj 3GT men jag har även ett Robens Lynx 3.
Vintertältpinnar från Sydvang, gillar att ha 4 långa, och sedan har jag 8 korta från MSR.
Liggunderlag för vinterbruk från Exped.
Nu har du fått veta mer om några av skillnaderna mellan vinter- och sommartält. Jag berättar mer om hur jag tänkt när jag valt mina tält i det här blogginlägget.
Lär dig mer om att vintertälta
Jag har skrivit flera blogginlägg om att tälta på vintern. Här kommer några inlägg du gärna får läsa och som kommer hjälpa dig bli förberedd inför ditt äventyr.
Så klär jag mig för att tälta på vintern
Bästa sovsäcken för höst och vinter
Vilket stormkök på vintern? Tips inför matlagning utomhus på vintern
No Comments