Menu
Livsdesign

Bli modigare med mental träning

Går det att träna upp förmågan att våga? Jajemen. Mod går att träna upp. Det här inlägget att till dig som inte vill att oro och rädsla ska bestämma spelreglerna för livet.

Ta reda på vad du vill 

Erkänn vilket mål du egentligen strävar mot för dig själv eller fundera ut vilken riktning du vill röra dig i om slutmålet inte är glasklart. Om du inte vet vart du vill är det betydligt lättare att hitta ursäkter för att inte gör en viss sak. Att känna till det önskade slutläget motiverar och ger kraft att våga ta svåra samtal, prova nya metoder eller fatta beslut som du inte automatiskt är bekväm med. 

Känns det lätt är det rätt? Tvek på den. Väldigt ofta är det snarare jobbiga, utmanande och obekväma uppgifter som du måste igenom för att nå dit du verkligen vill. Att backa undan och ge efter för oro och rädsla är betydligt lättare än att driva igenom det som måste ske.

Hitta lugnet genom andningen 

Ont i magen, en darrande kropp, svettningar och så vidare är obehagligt men naturligt när man är rädd. Rätt andningsteknik är ett konkret verktyg för att motverka och lindra kroppens reaktioner på stress och rädsla. Andning i kombination med visualisering är kraftfulla verktyg som hjälper dig våga sträva mot dina mål.

Acceptera rädslan men gör det ändå

Att låta rädslan styra ens handlingar är inte ett alternativ men det betyder inte att rädslan inte finns. Mod handlar om att göra något trots rädslan. Saknas rädsla är du orädd, inte modig.

Bli handlingskraftig 

Det är lätt att läsa allt det här. Genomförandet är lite knepigare eftersom att det handlar om att faktiskt göra en förändring. Och att sedan hålla kvar i den nya vanan.

Om det är något jag har så är det handlingskraft. Ett konkret exempel är att jag alltid drömt om att ge ut en bok. Nu har jag det och du kan köpa den i tryckt format via Amazon. Där kan du läsa om mod och rädsla i förhållande till friluftsliv liksom allt annat du behöver ha koll på när du ska frilufsa.

Vill du bli mer handlingskraftig? Då får du gärna läsa det här blogginlägget där jag delar några tips.

Sluta inte försöka

Personligen upplever jag att det är svårast i början. Att börja utmana sig själv är jobbigt men det kommer bli lättare. Och då menar jag inte bara förmågan att våga inom ett visst område utan jag upplever att det blir lättare överlag att våga om man bara börjar inom ett område.

Läs mer om mod och rädsla på min blogg

Jag har bloggat om rädsla och mod i det här inlägget. Hoppas det är till hjälp för dig!

1 Comment

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.