Menu
Kläder och utrustning / Utrustning för friluftsliv

Fyll på vandringsapoteket – Detta köpte jag inför sommarens fjällvandring

Innehåller reklamlänkar för Meds.se

Du har säkert redan ett sjukvårdskit men har du kollat om du behöver fylla på något? För min del var det dags att fylla på sjukvårdsväskan inför sommarens fjällvandring.

Jag har alltså köpt de här grejerna, om du klickar på någon länk och köper något du med, då får jag några kronor av Meds.se utan att det kostar dig något extra.

Missa inte att fylla på ditt vandringsapotek med det här:

Tandkrämstabletter

Givetvis försöker jag hålla packningen så lätt som möjligt och ett sätt är att ta med sig tandkrämstabletter istället för en tandkrämstub. Plocka ut antalet du behöver och förvara vattentätt.

Tandkrämstabletter på vandring

Solskydd på vandring

Solen är stark på fjället och samtidigt svettas man lätt bort solskydd. Jag gillar vattenfast och en så liten förpackning som möjligt. Jag har en hudkräm med spf 30 och sen fyller jag på med solstick under dagen.

Solskydd på vandring

Värktabletter

Jag tar med mig både ibuprofen (inflammationsdämpande) och paracetamol (smärtstillande). Givetvis är det bättre att vila (aktiv vila vid viss värk) om något gör ont men ibland måste man vandra vidare, exempelvis för att ta sig till närmsta tågstation eller fjällstuga med nödtelefon. Då vill jag ha smärtstillande redo. För att inte tala om mensvärk…

På tal om mens så har jag oftast tamponger men på längre turer blir det såklart mycket skräp att bära på. Självklart lämnar varken du eller jag använda tamponger på fjället (gräva ned duger inte!) så då är menskopp ett alternativ.

Värktabletter på fjällvandring

Taletter mot diarré

Givetvis hoppas man alltid slippa men om magen fullständigt havererar och man får diarré är det bra att ha med sig Dimor.

Stukade fötter och ansträngda knän

En Dauer-binda är ett måste vid stukningar för att snabbt kunna lägga tryck och få ned svullnaden. Jag sätter fast den med en tejpbit.

Linda hårt, låt sitta ca 15 min – lossa. Gör två gånger till direkt efter en stukning. Linda sedan lagom hårt och försök röra foten något. Vila mycket med foten i högläge men bli inte helt stilla utan håll igång cirkulationen. Nej, jag är inte läkare. Gör enligt ovan på mig själv.

sjukvårdsutrustning till fjällvandring

Skavsår

Att förebygga skavsår är såklart bäst och då väljer jag antingen anti skav-stick från The Skin Agent eller den bästa tejpen från Leukoplast. Är det redan kört, då använder jag skavsårsplåster.

Jag tycker inte någon sort sitter fast på hälen i kängor så jag brukar tejpa ned kanterna med Leukoplast så att skavsårsplåstret sitter kvar. Är det ett riktigt nasty skavsår kan det behöva tryckavlastas med tex en liten filtring. Eller gör en egen av en liiiiten bit dauerlinda och återigen, Leukoplast. Den tejpen är ett multitool. Jag har liksom även lagat en dunjacka med Leukoplast på en vintertur…

Jag har skrivit ett helt blogginlägg där jag visar hur jag tejpar för att förebygga skavsår, här finns det.

Sårvård: sår och brännskador

Förutom plåster så packar jag också steri-strips för att kunna dra ihop mindre skärsår. Att råka bränna sig är också lätt hänt. Jag packar sårskydd för mindre brännskador.

Plåster för brännskador

Jag vet tyvärr av egen erfarenhet hur vidriga såren blir om man inte tar hand om dem direkt. Läs gärna mitt blogginlägg med tips om att förebygga skador, och scrolla hela vägen för att se mina fingrar…

Fler tips och blogginlägg om sjukvård

Vill du ha fler tips på sjukvårdskit och första hjälpen för vandring så hittar du mina blogginlägg om sjukvård och första hjälpen här.

1 Comment

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.