Menu
Kläder för friluftsliv / Kläder och utrustning

Så klär jag mig för att tälta på vintern

Innehåller annonslänkar

Att vintertälta är fantastiskt men det krävs rätt åtgärder för att man inte ska frysa. I det här inlägget berättar jag hur jag klär mig för att tälta på vintern.

Kläder i flera lager när du vintertältar

Flera lager av kläder är en princip som även tillämpas på natten. Inte genom att ha massor av kläder på kroppen utan genom att tältet är ditt yttre lager som skyddar mot väder och vind. Sovsäcken, eller mer specifikt luften som sovsäcken håller inne, blir ditt isolerande mellanlager. Det inre lagret är understället du sover i. Jag väljer ett underställ av merinoull. Oftast ett från Ullmax men jag har också lyxvarianten från fantastiska Woolpower.

Jag har dessutom en grym jacka från Jack Wolfskin som jag lägger ovanpå sovsäcken om det är riktigt kallt. Ha inte jacka på dig i sovsäcken, då blir det inte någon plats för den isolerande luften. Jag har herr-varianten men den finns i damstorlek också.

Underställ för att sova i tält på vintern

Jag tycker det är skönt att ha sockar, långkalsonger och underställströja på mig i sovsäcken. Och så mössa och vantar såklart. Jag har med mig torra kläder att sova i, alltså, jag kryper inte ned i sovsäcken med mössan som blivit fuktig och blöt under dagens skidtur. Jag har några olika underställ men mest använder jag Woolpower och Ullmax.

Rätt sovsäck för att sova varmt på vintercamping

Tänk på att inte ha en alldeles för stor sovsäck, det ska finnas ett isolerande luftlager men om det är en jättestor sovsäck så kommer du frysa. Jag som är lång har en Carinthia men för många kan Pajak vara ett bra alternativ eftersom de kommer i flera längder. Jag använder Pajak på sommaren men en syntetsäck på vintern än så länge eftersom den är billigare och isolerar även om den är fuktig. Å andra sidan är den mycket, mycket tyngre.

Här har jag bloggat om min vintersovsäck.

Tälta på vintern

3 Comments

 • Emelie
  10 januari 2024 at 14:46

  Har du nå tips på prisvärda förstärkningsbyxor att dra på sig vid de riktigt kyliga turerna? Har köpt din bok ”friluftsliv på vintern” men hittar inget om just byxor. Blir själv väldigt frusen om benen vid -10C eller lägre. Förstärkningsjackan är redan på plats, nu saknas bara byxorna. 🙂 Tack för riktigt bra content som du förmedlar på alla din plattformar! Mvh Emelie

  Reply
  • Wilda Nilsson
   10 januari 2024 at 20:21

   Hejsan!
   Jag brukar oftast använda skalbyxor och fylla på under med tjockare byxor. Köpte ett par gamla Craft på Tradera för några år sen men ibland tar jag gamla täckbyxor. Någon gång vill jag skaffa ett par dunbyxor som är lätta att dra över som förstärkningsplagg men det har varit lite väl dyrt så jag har väntat 🤷🏼‍♀️ Jack Wolfskin har ett par riktigt nice men kanske att du skulle söka begagnade dunbrallor 🤔

   Tack så mycket 😀 Hoppas du fick ut lite av boken 🙏👌

   Reply
 • […] Underställ: Använd gärna ull närmast kroppen. Jag sover i ett underställ av merinoull plus mössa, sockar och vantar. […]

  Reply

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.