Renar hör hemma i Funäsfjällen. Har du hört en renbjällra någon gång? Den trygga klangen, liksom samerna och deras renar, har en självklar plats på fjället. Renar är fascinerande djur och att få lära sig mer om renskötsel av Tova-Liza är en förmån jag verkligen tar vara på. I mellandagarna fick jag hälsa på hemma i byn där några av renarna tillbringar vintern.
Lilla Odd, den prickiga renen på bilden, hittades alldeles slutkörd på fjället när renskötarna skulle flytta hjorden mot vinterns bete i skogarna. Förmodligen har hans mamma blivit skrämd av varg och han har inte hittat nog att äta. Nu får han vila och äta upp sig i ett hägn under vintern innan han får gå fritt igen.
Renar på vinterbete söder om Funäsfjällen
Majoriteten av renarna i Funäsfjällen är på vinterbete i skogsområdena. På kalfjället finns inte nog med mat så här års. Kanske undrar du varför renar dyker upp på din tomt i fjällområden eller varför de är på vägarna i Härjedalen. Renarna söker efter mat och allt eftersom ytorna renarna får vistas på har krympt så får renskötarna ett allt större jobb med att fösa djuren dit de ska vara. Jag tänker att vi måste vara tålmodiga, köra försiktigt och framförallt värdesätta att vi har en urbefolkning som för traditioner och kunskap vidare.
Det är inte så svårt att visa hänsyn tänker jag. Träffar du på renar, slå dig ned och njut av synen. Låt renarna passera i lugn och ro. Nog kan vi samexistera på fjället och att lära sig mer om renen känns som ett bra steg. Tänker det är extra viktigt för mig som har lägenhet i Funäsdalen.
Följ Tova-Liza på Instagram så får du också lära dig mer. Exempelvis kan vi som vandrar och skidar låta bli att göra det precis områdena där renen kalvar. Kolla upp vilken sameby som har renar där du planerar att vandra och så frågar du helt enkelt om vilka områden du kan undvika. Renar i Funäsfjällen är en självklarhet tycker jag.
Nåja, nu vill jag visa några bilder jag och Tova-Liza tog under vår promenad med Lilla Odd. Det är verkligen något särskilt med renmular.
Några snabba fakta om renskötsel
Renskötsel innebär en årlig migration mellan vinter- och sommarbetesmarker. På sommaren är renarna ofta på fjället eller i de frodiga dalgångarna som exempelvis Tänndalen medan de på vintern betar i skogsområden. Visste du att renarna gräver i snön med frambenen för att komma åt växtlighet att äta på marken?
Renskötsel är djupt förankrad i den samiska kulturen och fungerar som en viktig del av den samiska identiteten och traditionen. Funäsfjällen ligger inom tre samebyar, Mittådalens sameby, Ruvhten sijte samt Handölsdalens sameby.
Under våren, från april till juni, när vajorna (honorna) föder sina kalvar är renarna extra känsliga för stress. Om en renhjord blir störd i den här perioden kan vajorna bli så stressade att de kastar sina kalvar. Kalvarna kan alltså dö innan de ens föds om mamman stressas. När kalven väl är född är risken att mamman kommer ifrån sin kalv om renarna blir störda och de små renkalvarna klarar sig inte på egen hand. Låt renarna vara i fred, ta med dig en kikare och titta på dem på avstånd ute på fjället.
Om det kommer renar mot dig på fjället, slå dig ned och låt dem passera. Går de förbi ditt tält? Stanna lugnt där du är så går dem sin väg så småningom. Är det renar på vägen? Sakta ned ordentligt, de kliver undan i maklig takt.
Ser du en ren som lyfter på huvudet och svansen samtidigt som den spetsar öronen så är det tecken på att djuret är stressat och du bör backa eller åtminstone vara stilla.
Lär dig mer om rennäringen, historia, samisk kultur och mycket mer här.
Ruvhten sijte är Tova-Lizas sameby och du hittar mer information på deras hemsida.
No Comments