Innehåller reklamlänkar till mina favoritgrejer hos Backpackinglight, Addnature och Outnorth
Ett riktigt bra sovsystem med tält, sovsäck och liggunderlag har varit en förutsättning för min 48 dagar långa fjällvandring. Jag vandrade Gröna Bandet och vill dela med mig av tips på utrustning som verkligen höll måttet. Inte för att jag är överraskad, jag har använt grejerna mycket innan långvandringen också men prylarna slits på ett helt annat sätt när man är ute så länge i sträck.
Innehåll
Tält, sovsäck och liggunderlag på fjällvandring
Det här är utrustningen jag hade med mig och jag kommer berätta mer om tältet, sovsäcken och liggunderlaget längre ned. Reklamlänk betyder att jag får lite ersättning om du skulle köpa något, kostar inget extra för dig men sånt gör det möjligt för mig att driva bloggen, podden och så vidare. Tack!
Mitt tält är ett Jack Wolfskin Stratos Lite II (reklamlänk till Outnorth). Det har tidigare funnits under namnet Exolight och det kom i en grågrön färg i år. Tältet finns även i en version för tre personer (eller om man är två och vill ha packningen i tältet alternativt har en stor hund).
Min sovsäck är en Pajak 4Z som verkar vara slutsåld på många ställen men jag har skrivit ett blogginlägg om sovsäcken här.
Mitt liggunderlag är ett Therm-a-Rest NeoAir XLite som också finns här hos Addnature. Jag har också ett ultralätt, tunt liggunderlag som jag lägger under det uppblåsbara och använder på dagarna för att sitta på och ligga och vila på när jag tar rast.
Vilket tält på fjällvandring?
När jag väljer tält till fjällvandring utgår jag främst från vindstabilitet, hur det funkar i regn, komfort, vikt och hur lätt det är att sätta upp. Jag vill kunna sova tryggt även om det blåser och jag vill såklart inte bli blöt. I de svenska fjällen regnar det mycket och därför vill jag ha ett tält där inner- och yttertältet sitter ihop och reses samtidigt.
Jag vill kunna sitta upp i tältet och kunna ligga ned utan att sovsäcken går emot tältduken. Om det gör det så ökar risken för kondens och att sovsäcken blir blöt om innertältet ligger mot yttertältet. I Stratos Lite II finns det gott om plats. Vi har till och med sovit två personer men en stor hund vid fötterna. Då är vi båda 180-185 cm långa. Det är skönt att kunna sitta i tältet, var bara några få kvällar på min vandring där det var skönt att sitta utanför tältet. Mygg, regn och blåst fick mig oftast att hellre sitta och käka både middag och frukost inne i tältet.
Bra ventilation är också ett måste. Innertältet i mesh ger både god ventilation och skydd mot mygg. Luft kommer in under yttertältets duk och jag brukar lämna dragkedjan på yttertältet lite öppen i toppen om jag vill ha ännu mer cirkulation.
Tältet är också otroligt lätt att sätta upp. Om det blåser sätter jag först ihop tältstången, allt är en enda konstruktion. Sedan lägger jag ut tältet på marken och sätter fast duken med fyra tältspikar. Därefter lägger jag tältstången på tältet, den är färgad grå respektive gul i ändarna och fästena på tältet har samma färg så det är lätt att göra rätt.
Jag sätter fast stången och sen hakar jag fast krokarna som drar upp tältduken. Till sist fäster jag tältspikar vid absiderna och spänner ut stormlinorna. Det är svinenkelt. Fördelen med ett kupoltält är att det går att resa utan tältspikar också så det går att flytta på när det är rest. Skönt om det visar sig vara nån obekväm rot eller sten under tältet.
Sovsäck på fjällvandring
Till Gröna Bandet ville jag ha en så lätt sovsäck som möjligt. Då är dun det självklara valet. Dun värmer mycket i förhållande till sin vikt och jag blir tyvärr lätt kall på natten. Valet föll på en Pajak 4Z. Jag har längden regular men både tagit long trots att den är snäppet tyngre. Jag är 180 cm och vill helst kunna sova på magen med huvudet på armarna.
Sovsäcken är fantastisk, lätt den bästa jag haft. Värmer så bra, går att komprimera till pytteliten och med hjälp av resåren går det att dra ihop den runt sig ordentligt när det är riktigt kallt. Kan verkligen rekommendera denna. Smarta små funktioner finns också, som en knapp uppe vid dragkedjan som man kan knäppa om man vill vara säker på att dragkedjan inte ska öppnas. Varma nätter har jag istället dragit ned dragkedjan helt, den sitter ändå ihop vid fötterna, och haft den som täcke.
Har bloggat mer utförligt om sovsäcken här.
Förra året lånade jag ett vitt och kanske att den färgen var lite härligare ändå? Den vita versionen är dessutom på rea: Jack Wolfskin Stratos Lite II i färgen vit (reklamlänk till Addnature).
Liggunderlag på fjällvandring
Jag resonerande likadant med liggunderlag. Jag ville ha ett som är både varmt och lätt. Dessutom behöver det vara tåligt, det blir ju tråkigt med punka på ett uppblåsbart liggunderlag.
Mitt liggunderlag är som sagt ett Therm-a-Rest NeoAir XLite som också finns här hos Addnature. Jag har varit lagom rädd om det. Exempelvis har jag ett ultralätt, tunt liggunderlag som jag lägger under det uppblåsbara om marken är väldigt ojämn, stenig eller liknande. Fryser man lätt kan man också lägga det tunna liggunderlaget ovanpå det uppblåsbara. Då går mindre kroppsvärme åt till att värma upp luften i liggunderlaget.
Jag tycker det är värt att ha med något att sitta på dagtid och att ligga och vila på när jag tar rast. Det tunna liggunderlaget är såklart med ömtåligt än ett tjockt traditionellt så jag är överraskad att jag bara gjorde ett enda hål i det på hela vandringen och det var precis i början när jag var för oförsiktig.
Nackdelen med det uppblåsbara är att det är ganska halt så det är lätt att glida omkring på det men det hjälper att ha det tunna liggunderlaget under. Eller ovanpå. Jag använde dock det tunna under hela sommaren och sov bra. Om man tycker det är ett problem kan man använda silikon eller några bita antiglid-tejp på liggunderlaget.
Fler tips och mer inspiration om utrustning
Förhoppningsvis fick du några tips om att välja tält, sovsäck och liggunderlag för fjällvandring. Vill du ha fler tips och berättelser om utrustning för fjällvandring har jag skrivit många blogginlägg på ämnet. Här kommer några:
Tre saker jag är så glad att jag köpte innan Gröna Bandet
Packlista: sjukvård och hygien på vandring
No Comments