Guide till att tälta i fjällen
,

Guide till att tälta i fjällen

Utanför tältet blåser vinden precis lagom för att hålla myggen borta. Solen värmer redan från en klarblå himmel. Långt ifrån alla morgnar på min Gröna Bandet-vandring har varit så här vacker. Jag njuter av morgonkaffet.

Lyckopirret i bröstet är nästan överväldigande. Blicken vilar på fjället på andra sidan dalen och det känns i hela kroppen att det kommer bli en otrolig dag.

En fjällvandring med flera övernattningar gör det möjligt att komma närmre naturen och att verkligen släppa taget om vardagslivet. Det här är min guide till att tälta i fjällen.

Tälta i fjällen

Varför vandra med tält?

Vandring med tält ger mest flexibilitet. Om du hittar en vacker plats på vandringen kan du slå läger tidigare. Om vädret blir dåligt kan du sätta upp tältet. Då kan du vila medan du väntar på att stormen ska lugna sig.

Om du har ett tält behöver du inte anpassa dagsetapperna efter stugor. Du kan själv bestämma hur du vill planera din färdväg.

Tält på Kungsleden

Tips för att sova bättre i tält

Generellt så kommer du sova bättre den andra natten när du tältar i fjällen. Då har du vant dig lite vid rutinerna, hjärnan börjar slappna av och du är förmodligen fysiskt trött från vandringen. Här kommer några tips på traven.

Lämna all blöt utrustning i absiden eller upphängt på tork utanför tältet

Ta helst inte med fuktig eller blöt utrustning in i innertältet. Att alltid ha möjlighet att sova torr, hur blöt du än är på dagen, gör oerhört mycket för välmåendet. Mitt tält är väldigt välventilerat så strumpor och liknande hänger jag i taket men en dyngsur regnjacka tar jag inte med in.

Ventilera tältet ordentligt

Fukten från utandningsluft och svettiga kläder gör dig kall och därför behöver du ventilera ordentligt i tältet. Öppna upp för ventilation men låt myggnäten förbli stängda. Det kommer inte bli varmare i tältet för att alla dragkedjor är stängda.

Undvik att torka blöta kläder eller skor i sovsäcken. Resultatet blir ofta en kall natt i en sovsäck vars isolerande egenskaper försämrats av de blöta kläderna. Sen har du även en blöt sovsäck som du måste torka. En torr sovsäck är en livförsäkring.

Jag torkar blöta kläder på kroppen när jag vandrar eller så hänger jag strumpor utanpå packningen.

Välj en tillräckligt tjock sovsäck

Även på sommaren kan det bli riktigt kallt, speciellt i fjällen. Är du som jag och lätt blir frusen, välj en sovsäck för lägre temperaturer än du tror det blir. Kvinnor behöver generellt sett tjockare sovsäckar än män. Jag har den här sovsäcken (annonslänk).

Välj rätt sovsäck när du ska tälta

Gör ditt eget element när du tältar i fjällen

Ta en flaska som tål varmt vatten. Koka vatten och häll det i flaskan. Lägg flaskan i en vattentät påse för säkerhet. Ha den sedan i sovsäcken som en skön värmekälla i sovsäcken.

Om kängorna är blöta kan du ställa en liten flaska varmt vatten i kängan på kvällen. Det hjälper till att torka dem med värme inifrån.

Tvätta dig innan du ska sova

Om du inte vill bada i närmsta fjällbäck kan du koka upp vatten på stormköket att tvaga dig med. Våtservetter är också praktiskt men glöm inte att du måste bära hem allt skräp i så fall.

Torra kläder i tältet

Sov i torra och rena kläder. Att ta på sig en lite fuktig tröja på morgonen är inte hela världen, du blir varm så snart du börjar gå.

Torka hunden innan läggdags

Har du hund, torka den innan den får komma in i innertältet. En disktrasa kan fungera överraskande bra för att suga upp vatten ur pälsen innan du torkar med vanlig handduk. Kanske kan ett regntäcke övervägas också för vandring i ruskväder i syfte att pälsen inte ska bli blöt även om hunden egentligen klarar regn.

Tips till nybörjare som aldrig tältat i fjällen

För nybörjare kan det vara smart att tälta nära fjällstugor. Då finns en extra säkerhet i form av stugorna ifall något skulle gå på tok.

Innan en fjällvandring gör du klokt i att vandra och tälta på en led närmre hem. Då kan öva på rutinerna. Du lär känna din utrustning och dig själv innan du ger dig ut på längre utflykter.

Tälta med hund i Funäsfjällen

Vilket tält ska jag välja för fjällvandring?  

På fjällvandring väljer jag ett lätt, självstagande kupoltält med gott om utrymme inuti. Bra ventilation är en viktig faktor liksom att tältet ska vara enkelt att sätta upp och stå stabilt även i hård vind

Här skriver jag mer om tältet jag använde på min 48 dagar långa fjällvandring.

Att tälta i fjällen innebär att vädret snabbt kan ändras. Ditt tält bör stå pall för kraftig blåst, mycket regn och såklart ha myggnät.

Sovsäck och liggunderlag när man tältar

Att sova gott ute handlar inte bara om att ha ett bra tält. Rätt sovsäck och ett bekvämt liggunderlag påverkar också hur bra sömnen blir. Så här såg mitt sovsystem ut på Gröna Bandet.

Tälta på fjället i storm eller kraftig vind

Att tälta på fjället när det är riktigt skitväder är inte roligt men ibland kanske du inte har något val. I det här blogginlägget har jag samlat tips kring att tälta i storm.

Stenar på stormlinorna är bra när det är blåsigt

Checklista: Så reser du ett tält på fjället

Metoden för att slå upp tältet skiljer sig något åt beroende på modell. Läs instruktionerna och öva hemma flera gånger innan du ger dig upp på fjället eller längre ut i naturen. Har du ett nytt tält borde första gången du reser det vara hemmavid på en gräsmatta. Då blir det enkelt att kolla att alla delar finns med.

Steg 1: Se också till att innertältet och yttertältet är ihopkopplade på rätt sätt. Dra igen dragkedjan till tältöppningen innan du packar ner tältet, då blir det mindre trassel och lättare att spänna tältet rätt direkt vid resning.

Steg 2: Dra ut tältet och förankra en av stormlinor från tältets kortsida i marken eller i ett träd. Du kan också sätta fäst tältduken i marken med tältspikarna. Detta för att tältet inte ska blåsa iväg. 

Steg 3: Räta ut de ihopvikta tältstängerna och trä dem därefter genom de förberedda kanalerna i yttertältet. Eller fäst dem utanpå, beroende på tältmodell.  

Steg 4: Fäst stormlinan från tältets andra kortände i marken eller nederkanten av ett träd. Fäst övriga stormlinor och markförankringar. Spänn inte åt linorna till max, låt det finnas utrymme för efterspänning. 

Steg 5: Ta ett varv till runt tältet och spänn linorna så att tältduken sträcks. Spänn korsvis om du har ett tunneltält så kommer tältet stå rakare. Alltså, spänn en stormlina och sedan spänner du den som sitter diagonalt på andra sidan tältet. 

Steg 6: Lägg in och blås upp liggunderlag. Ta ut sovsäcken ur sovsäckspåsen så att den hinner fluffa upp sig innan du ska sova. 

Steg 7: Innan du ska sova kontrollerar du spänningen på tältet en gång till och säkerställer att stormlinorna är ordentligt fastsatta i marken. Är det blåsigt brukar jag lägga stenar på tältspikarna/tältlinorna.

Tälta på vintern

Jag har skrivit ett blogginlägg med 15 tips om att tälta på vintern här.

Tälta på vintern Hilleberg Nammatj GT

Undrar du något mer om att tälta i fjällen?

Nu har du läst min guide om att tälta i fjällen. Kommentera gärna om du undrar något mer eller läs något av mina andra blogginlägg om fjällvandring och tältning.

Tält för fjällvandring: Jack Wolfskin Stratos Lite II

Tälta: 7 tips för dig som ska sova i tält i sommar

Tälta på vintern – Svar på 5 vanliga frågor

Så klär jag mig för att tälta på vintern

Vad är skillnaderna mellan vinter- och sommartält?

Nybörjarguide: första semestern med tält

Kommentarer

  1. […] hittar du min guide till att tälta i fjällen. I det blogginlägget får du ännu fler tips om att sova i […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *