Menu
Åka skidor / Kläder och utrustning / Utrustning för friluftsliv

Välj rätt turskidor? Skidor för turer på fjället

Innehåller annonslänkar

Hur väljer man turskidor? Under hösten har jag funderat, läst på, kollat videos på Youtube och frågat folk med mer erfarenhet än mig om vilka turskidor som är de bästa. Svaret är såklart, som med det mesta i utrustningsväg, att det beror det på dig och hur du tänkt åka och använda skidorna.

Därför utvärderade jag vad jag ska ha skidorna till, vilket sätt jag åker på, hur långa turer jag ska gå och så vidare. Till slut bestämde jag mig och köpte ett par nya turskidor. Det blev ett par Åsnes Amundsen Fram Waxless BC Ski. Exakt hur jag valde vilka turskidor jag skulle köpa hittar du längre ned i det här blogginlägget.

Vad är turskidor?

Turskidor är en sorts längdskidor som främst används för turer (över dagen eller flera dagar) liksom längre expeditioner i fjällen eller genom snötäckta skogar. Turskidorna är bredare än vanliga längdskidor och har ofta hela eller halva ytterkanter av metall.

Turskidor finns i olika bredder och generellt kan man säga att bredare skidor lämpar sig för djup snö och smalare skidor passar på högfjället. Skidorna har också olika ”styvhet” och de är mer eller mindre ”timglasformade”. Det påverkar hur lätt det är att svänga med skidorna i backar.

Till turskidor används ofta rejälare pjäxor eftersom utfärderna ofta blir ett par timmar (eller dagar!) långa. Turskidor är inte samma sak som ”topptur-skidor”. De sistnämnda är mer eller mindre offpist/slalomskidor som tillverkas för att ge fin åkning utför i fjällmiljö. Turskidor däremot är menade för utfärder exempelvis med tält.

 Det finns ett antal olika märket på marknaden. Några vanliga är Åsnes, Madshus, Alpina och Fischer. Jag skulle rekommendera att göra som jag gjorde och hyra/låna innan du köper egna.

Att tänka på vid val av turskidor

Inför ett köp av skidor finns en hel del att tänka på. En för mjuk skida ger för lite glid i utförsbackarna, en för hård (för din vikt) gör det svårt att få grepp uppför eftersom spannet (böjen) på skidan inte kan tryckas ned.

Så här tänkte jag när jag köpte nya turskidor:

Var ska jag åka? Mestadels på fjället. Där är snön mer hårdpackad än i skogen. Det blir också färder längs preparerade skoterleder. Därför vill jag ha skidor med stålkanter. Stålkanter underlättar åkning på hårdare underlag och gör det lättare att svänga.

Ska jag åka med hund? Nej, Flexie kommer inte kunna följa med. Ska man skida med hund är det mycket bättre att välja turskidor utan stålkanter eftersom dessa riskerar att skada hunden.

Välja rätt turskidor

Skin, fjäll eller valla? Jag har för dålig kunskap (och lust) när det kommer till att valla skidor. Därför ville jag ha vallningsfria. Mina längdskidor har inbyggda skin vilken är superpraktiskt men för turskidorna, där såväl underlag som tyngd i pulkan kommer variera, vill jag ha möjlighet att fästa stighudar/fällar i olika längder. Jag törs hellre inte lika på att enbart fjäll ger greppet jag behöver för att dra en tung pulka. Vallningsfria med möjlighet att fästa stighudar var således ett krav för mig.

Tung packning? Nja, men den ligger i pulka och inte i en ryggsäck.
Långa expeditioner? Inte direkt men målet på sikt är Vita Bandet och andra turer på flera veckor. 

Amundsen Fram Waxless BC har Skinlock vilket betyder att jag kan fästa stighud/klättringshud under skidorna för att på så sätt få bättre grepp när jag skidar uppför. Max föräldrar har lite andra behov och därför köpte dem Åsnes Nansen. Max åker mer sällan och har ett par begagnade enklare turskidor från Alpina. De egna behoven avgör helt enkelt.

Hur långa skidor? Ungefär 10-20 cm längre än kroppslängden är ett vanligt råd. Jag är 180 cm lång och väger 75 kg och köpte därför skidor som är 194 cm långa.

Vilka stavar för turskidåkning? Jag bestämde mig för stavar som går att justera längden på. Då kommer jag kunna anpassa dem och exempelvis göra dem kortare när det går brant uppför. För turskidåkning behövs rejälare stavar med större trugor än vid vanlig längdskidåkning. Att välja ett par med handtag av kork är vettigt eftersom du kommer vara ute i längre i kyla jämfört med vid längdåkning.

Mina behov gjorde att jag landade i att jag vill ha rätt styva skidor med hel stålkant, möjlighet att fästa stighudar och skidor som passar för långa turer i fjällmiljö. Jag är så nöjd med skidorna jag valde.

Tält och skidor på fjället

Välja pjäxor till turskidor

Detta var ett svårare val. Jag var först inne på att jag ville ha ett par Lundhags med urtagbara filtinnerskor. Fördelen med dem är möjligheten att ta ur innerskon och torka den separat. Det går också att ha med sig ett extra par innerskor av ull vilket gör det möjligt att byta under dagen precis som med strumporna. Nackdelen är att de är lite lägre och inte ger samma stöd runt vristerna samt att foten kan kana runt lite i innertofflan. Dock är ju Lundhags Expedition BC ett lockande alternativ. Nu fanns inte dessa i butiken i Tänndalen där jag provade pjäxor och jag köpte tillslut ett par rejäla Alpina-pjäxor som kommer fylla mitt behov alldeles utmärkt.

Vilka bindningar till turskidor?

Jag köpte Rottefella BC Magnum på inrådan av Tänndalens skidexpert Kalle. Dom kommer förhoppningsvis så pall för långa turer med tung pulka.

Turskidor i Härjedalen till Andersborg Våffelstuga

P.S. Givetvis köpte jag all min utrustning hos Kalle på Tänndalens Skiduthyrning och Sportaffär där det också går att hyra allt som behövs för en utfärd på turskidor men för dig som inte är i Tänndalen länkar jag till exakt samma produkter hos Outnorth i det här inlägget.

Fler blogginlägg om turskidor och äventyr på fjället

Planering inför skidtur med tält – Så ska jag inleda år 2022

När liftarna sover – Vintertältning i Tänndalen

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.